467. KLARAR VUXNA ATT TA ANSVAR FÖR SINA FÖRÄLDRAR?


467. KLARAR VUXNA ATT TA ANSVAR FÖR SINA FÖRÄLDRAR?
av Jan Ivarson, 2016-06-28.

I takt med att fler skall försörjas, kommer samhällets pengar inte räcka till för den åldringsvård vi vant oss vid sedan framlidne statsminister Tage Erlanders dagar. Ett område som redan fått vidkännas nerdragningar, är samhällets vård av gamla.

Krav börjar höras om att barnen skall ta större ansvar för sina gamla föräldrar, likt i forna tider, när hemtjänstens personal vabbar och åldringsvården inte kan ta in folk under 90 år som kan stå upp själva.
Är ni mitt i livet införstådda med det?

I en del moderna relationer kommer frågor att uppstå om vilka som skall anses vara partnerskapets förfäder som de förväntas ställa upp för, de från första, andra eller senare samboförhållande.
Extra knepigt kan det bli för vuxna av samma kön och för flera än två i en modern relation. För att inte tala om ansvarsfördelningen ifall föräldragenerationen ingår i en liknande konstellation.

Vuxna barn kan få praktiska svårigheter att klara tillsynen av tidigare generationer med nära släktskap om de gamla är många, i synnerhet för gamla utan andra anförvanter än de som ingått i barnens tidigare partnerskap.

Jag har undvikit ordet äktenskap som är alltmer sällsynt. Det bör oroa politiker, biskopar och andra företrädare får Svenska Kyrkan, som bör ägna mer uppmärksamhet om frågor på hemmaplan än att utveckla kontakter med andra religioner.

Politikerna har inte hängt med i utvecklingen sedan kristendomens avskaffande som ämne i skolan och efter införande av nya värdegrunder i vårt påtvingade mångkulturella samhälle.

Tyvärr kommer folks ansvar för tidigare generationer i många fall att visa sig för sent, först sedan avlidna anförvanters eventuella tillgångar skall fördelas.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/466-lat-skatteverket-ta-over-granskontrollen/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/468-uppsnack/

1 tanke på “467. KLARAR VUXNA ATT TA ANSVAR FÖR SINA FÖRÄLDRAR?

  1. Mina föräldrar fick under många år varje månad betala stora summor till sina föräldrar.
    Skulle inte förvåna mig om detta återinförs. Färre gifter sig. Jag råder de som väljer Sambo förhållande noga undersöka vad det innebär. Jag åberopar då bland annat efterlevnad och rätt till försäkrings ersättningar, om en partner går bort. Liksom även att teckna sambo
    avtal. Viktigt om man inte har barn som ärver.

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.