462. BRIST PÅ SKÖTERSKOR HAR SIN FÖRKLARING


462. BRIST PÅ SKÖTERSKOR HAR SIN FÖRKLARING
av Jan Ivarson, 2016-06-17.

Det är omvittnat att det råder brist på sköterskor och barnmorskor. Förklaringen är enkel. Lönen och anställningsvillkoren med stress och övertid, i kombination med vad man upplever låga löner och begränsad befordringsgång, har lett till att många söker andra jobb och att få unga väljer att utbilda sig till sköterskor.

En sköterskas utbildning är jämförbar med lägre ingenjörsutbildning men befordringsmöjligheten är begränsad jämfört men den i ingenjörskåren. På specialistsköterskor råder det särskilt stor brist, eftersom många anser att vidareutbildning inte lönar sig.

Staten, landsting och kommuner kan inte tillgodose behovet av sköterskor. Det beror på brist på pengar, som politiker valt att lägga på annat. Sverige har inte råd att betala attraktiva löner. Läkartidningen skrev i april 2015 att sköterskebristen är ett stort arbetsmiljöproblem.

2013 hade Sverige 107 253 sköterskor, sammanlagt 114 448 stycken. Låt oss anta att de år 2015 var 114 600. Det året spenderade staten fyra miljarder kronor enbart på asylsökande migranter. Låt oss anta hur dessa pengar hade räckt till löneökning för sköterskorna.

Arbetsgivarens lönekostnad är ca 40 %, osynliga för löntagarna. Då återstår cirka 60 % av fyra miljarder, cirka 2,4 miljarder kronor. Om de fördelas på alla sköterskor hade de vardera fått cirka 21 000 kr mer per månad, vilket är betydligt mer än vad någon drömt om.

En gammal sanning är att vi får det vi betalar för.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/461-slakten-pa-homosexuella/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/463-statsministerns-onsketankande/

 

1 thought on “462. BRIST PÅ SKÖTERSKOR HAR SIN FÖRKLARING

 1. Jaa .. ”eftersom många anser att vidareutbildning inte lönar sig.” att utbilda sig till Master i stället för en gymnasial utbildning innbär ju att man brutto har, kumulativt, lägre lön ett tag . . . en tid . . . den tiden är 25-30år sedan ”vänder det” (OBS N.B. inte 25-30 års ålder utan 25–30 ÅR)
  Sedan som har man ju vid en vidareutbildning fri försörjning….
  i alla fall vissa…….
  Och sedan de progressiva skatterna ja…..
  Att ha lite pengar i den tid då man ska bilda familj etc. etc. är ju trist….och kanske inte värt att man får det bättre några år i slutet av arbetslivet . då har man förmodligen inte så stora utgifter för barn och boende och uppbyggnaden av ett hem….
  Förmodligen måste skattepengar fördelas annorlunda för att de skall bli fler USK, SSK osv…men det är klart försörjning (även för dina barn) under studietiden, en billig bostad, och andra ”snabbspår” gör att det blir fler i vården . .
  Någon som sade: ”Det är skillnad på folk och folk”?
  ISF hade hen rätt…….

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.