608. KULTUR VILL FLYTA OVANPÅ SOM OLJA


608. KULTUR VILL FLYTA OVANPÅ SOM OLJA
av Jan Ivarson, 2017-12-27.

Förr i tiden var det självklart att en person som hade en viss humanistisk skolning ansågs bildad, men inte den som hade motsvarande kunskaper inom naturvetenskap, för att inte tala om teknik.
Inte sällan förringades de med uttryck som ”uppkomling”, om vederbörande lyckats väl i sitt värv. För att en person med tekniska kunskaper skulle betraktas som bildad, krävdes mycket kunskap och hög samhällsställning eller stor förmögenhet.

När jag dryftat dessa åsikter med andra, har jag ofta fått höra att så var det förr men inte nu. Det har blivit viss utjämning, men den senaste tidens händelser visar att kulturen fortfarande vill flyta ovanpå.

Det var inte länge sedan ordföranden för kristdemokraterna kritiserades för att inte känna till författarna av några äldre humanistiska verk.
Det är en brist att inte känna sin historia men dagens enorma utbud av kunskaper tvingar människor att välja. Äldre som haft möjlighet att läsa stora författare, kom ofta från välbärgade hem där sysslor sköttes av pigor och hemmafru.
Det fanns lite utbud av nyheter, utöver en dagstidning och en radiokanal. Då blev det tid att inhämta kunskaper man kan glänsa med idag.

För några veckor sedan fick vi veta att en känd industriledare lagligt placerat pengar utomlands där skatten är lägre. Det ansågs så omoraliskt, att personen lyftes fram i media och ombads förklara sig i ett TV. I detta fall var det inte aktuellt att dölja honom under benämningen industripersonligheten.

När Svenska Akademien med internationella kopplingar har en person som uppträtt tvivelaktigt, är det inte tal om att be honom förklara sig inför public service kamera och kanske säga;
— Vad fan får jag av akademin annat än några tafs.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/607-vad-fan-far-vi-for-skatten/   

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/609-integration-av-proffs/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.