396. POLITIKEN HAR FÖRBÄTTRAT HÄLSAN


396. POLITIKEN HAR FÖRBÄTTRAT HÄLSAN
av Jan Ivarson, 2016-01-22.

– Om han inte blir å me hostan hamnar han på Svenshögen, kunde folk säga förr i Bohuslän om en som hostat länge.

I Svenshögen fanns ett sanatorium, en vårdanläggning för patienter som led av TBC (1911-1980). Genom förbättrade bostäder, mat och läkemedel utrotades sjukdomen, men har nu kommit tillbaka något. Enligt politiskt korrekt förklaring, beror det på att folk reser mer. Vem vet, kanske registreras sjukdomen under en hemlig kod i vården, ungefär som vissa brott hos polisen.

Reumatism verkar i hög grad ha utrotats genom bättre livsvillkor i bostäder och på arbetsplatser. Spenshults pampiga sjukhus med vackra tegelfasader i Halland var specialiserat på reumatologi. Där behandlades patienter med inflammatoriska ledsjukdomar.
Verksamheten har nu lagts ner och hela sjukhuskomplexet har blivit ombyggt till boende för 700 asylsökande, enligt Hallandsposten. Hallänningar med inflammatoriska ledsjukdomar hänvisas bland annat till privata Capio Movement. Liknande exempel finns på andra platser i landet.

Slott och herrgårdar har blivit för dyra att bo i för ägarna. Därför är det tur att Migrationsverket kan bidra till att dessa kulturskatter kan behållas med ny verksamhet. På liknande sätt är det med många hotell och fritidsanläggningar. Hotell Lysekil och Pite Havsbad är exempel.

Psykvården är ett annat område som i hög grad har avvecklats. De sjuka anförtros leva i eget boende om de har något, med hjälp av Big Pharmas piller.

Störst hälsomässiga framgångar tycks ha skett inom åldringsvården. Så sent som i mitten av 1950-talet var 60-åringar gamla och få skrev samhällskritiska insändare.
Varje kommun hade ålderdomshem som var bemannade med vårdbiträden och sjuksköterska under uppsikt av läkare. De gamlas situation bedömdes av medicinskt kunnig personal.
De som hade svårt att klara sig själva fick bo på ålderdomshemmen. Män med prostatabesvär kunde få hjälp av sköterskor för att tömma blåsan. En sköterska i Borås som hjälpte trängda män var känd som Piss-Lisa.

I våra dagar avvecklas äldreboenden trots åldrande och ökande befolkning. Avveckling av äldrevården har framställts som politisk utveckling för de gamlas bästa. I verkligheten sköts några av sina redan pensionerade barn. Hur går det för min generation?

I våra dagar har utbildningen nått en topp. Det har lett till att särskilt utbildad personal anses onödig. Verksamheten kan ledas av en gammal militär eller polis i politisk karriär. Biståndsbedömare behöver inte ha medicinsk kunskap. Huvudsakliga arbetet är administrativt och mycket tid går till att finna ersättare för vabbande personal.

En del av vårdbehovet har överförts till akutsjukhusen för behandling av benbrott och andra sjukdomar. Då de vårdbehövandes åldrar har förskjutits från cirka 70 till 95 år innan de anses ha rätt till åldringsboende, har många boenden kunnat avvecklas.

Byggnader där vården bedrivits blir välbehövliga bostäder för en snabbt ökande befolkning med liten förmåga att betala hyran.
Trots att landet anses vara ett av världens rikaste, behöver en stor del av befolkningen bostadsbidrag. Då är det tur att gamla byggnader kan bli bostäder.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

4 tankar på “396. POLITIKEN HAR FÖRBÄTTRAT HÄLSAN

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.