757. SVERIGES FÖRMÅGA ATT MÖTA OVÄNTAT BESÖK


757. SVERIGES FÖRMÅGA ATT MÖTA OVÄNTAT BESÖK
av Jan Ivarson, 2020-02-06.

Om vi plötsligt får oväntat besök av virus, hur löser vi det?

Kina har visat hur det kan gå till.
Landet byggde ett nytt sjukhus på några veckor.
Tveksamt om vi skulle klara motsvarande utmaning i mindre skala och på något längre tid. Det skulle i så fall krävas förberedelser.
Med normal svensk handläggning hade våra beslutsfattare inte ens hunnit träffas för att diskutera en utredning. En normal bygglovsprocess med detaljplan brukar ta upp mot tio år. Därför krävs en planering för ”särskild händelse” som polisen talar om.

Är det möjligt för ett land med så liten befolkning som vår, att bygga och bemanna ett nytt sjukhus på kort tid, även om den tar något längre tid än i Kina? Tar det betydligt längre tid är det ingen lösning för att möta en pandemi.

Förmodligen är bemanningsfrågan större problem än byggfrågan.
Ett land med stor befolkning har lättare att vaska fram 150 personer med vårdutbildning för ett nytt behov med skiftgång, än ett land med mindre befolkning.

I Sverige finns kunskap och teknik för att bygga moduler av både trä och stål. Träkonstruktioner tillverkas för att bli byggbodar, kontor och bostäder. Lufttäta och brandsäkra stålkonstruktioner tillverkas som bostadsmoduler och teknikrum för offshore och läkemedelsindustrin.

På tekniksidan är hindren förmodligen avsaknad av planering med ritningar för genomtänkta lösningar. Kanske måste man bygga i två våningar. Övergången kan behövas för installationer för el, vatten, avlopp, medicinska gaser, brandsläckning och lättgodstransportörer. Dessa kan i begränsad grad förtillverkas i modulerna och måste monteras efter att husdelarna kommit på plats.

Ett nytt sjukhus har behov av försörjning av el, VA, IT och vägar för transporter. Ventilation måste utföras så att lokaler kan ha tryckskillnader för att begränsa spridning av luftburen smitta och ut-luften måste renas. Avloppsvatten måste ledas till reningsverk för behandling mot smittspridning. Avloppsvattnet måste kanske kokas för att bli sterilt i en anläggning med el, olja eller pellets.

Jobbar MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap med frågor av denna typ och skulle våra politiker snabbt kunna besluta var ett sådant sjukhus skall byggas?

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Läs fler krönikor genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: 756. ATTEFALLSHUSEN KAN FÅ BLI STÖRRE

Nästa krönika: 758. SCHEMALAGT ARBETE FÖR BESLUTSFATTARE

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.