280. DE INBILLADE FRISKA


280. DE INBILLADE FRISKA
av Jan Ivarson, 2015-05-13.

För teaterbesökare är dramatikern Molières ”Den inbillade sjuke” en välkänd pjäs i tre akter. För att bli hjälpt vill den sjuke att hans dotter skall gifta sig med en läkare. Molière spelade själv i pjäsen och avled i den fjärde föreställningen år 1673.

Vårt nordliga land har fått en motsvarighet i politik och media. Åkomman yttrar sig genom att de drabbade tror sig se klokhet och fördelar i företeelser som friska betraktar som problem. Man vet inte säkert om sjukdomen först uppstod i ett politiskt parti eller i en tidningsredaktion. Förhoppningsvis är kulmen nådd. Epidemin har spridit sig men ser ut att avta bland befolkningen. Tillfrisknandet i breda folklager verkar dock drabba en del partifolk ännu hårdare.

De som drabbats lider av beteendestörningar och förändrad verklighetsuppfattning. De drabbade ser omgivning upp och ner. Nackdelar och problem uppfattas som fördelar och tillgångar. Sjukdomen är svår att få bukt med då den sprids via media. Röster har höjts för att försöka vaccinera public service men det har hittills varit förgäves.

Bland de svårast angripna, finns en önskan om att den främste läkaren i ett avskytt parti bör ingå ett förhållande med en svårt drabbad miljöaktiv kvinna, för att på så sätt sprida sjukdomen till de som försöker bota den. De sjuka vill riva landets gränser för att underlätta spridning till andra länder men som tur är har de haft begränsad framgång.

För egen del känner jag oro att drabbas på samma sätt som Molière när jag torgför dessa tankar.

Jan Ivarson
politiskt oberoende

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.