626. FÖR SMÅ ATTEFALLSHUS BLEV EN MISS MAN KUNNAT FÖRUTSE


626. FÖR SMÅ ATTEFALLSHUS BLEV EN MISS MAN KUNNAT FÖRUTSE
av Jan Ivarson, 2018-06-07.

Intresset för Attefallshus är litet.
De är för små.
Tanken var god och rent av förnuftig.
Om kravet ställts på rimlig yta för bobara hus från början, hade det inte gått att genomföra.
Vi når inte heller målet när man föreslår en utökning från 20 till 30 kvm. Även det är för lite. Då alla partier inte talar med varandra, får vi kanske ta det i tre steg och partierna måste ha något för framtida bra förslag.

Nuvarande Attefallshus kan räcka under något år för ungdomar som vuxit upp på fastigheten. Då kan värdfolket dela med sig av tvättmaskin och förråd, men det vill få göra till främmande hyresgäster under åratal.

Frågor politiker bör fundera över är vilka som skall bo i stugorna. Är det en person eller ett par? Skall husen vara permanentbostad under flera år måste de uppfylla basala behov. Då behövs ca 50 kvm yttermått med dagens krav på 30 cm isolering. Ett hus med yttermåtten 5 x 10 m är bara 41 kvm invändigt.

Attefallshus behöver en klädkammare och ha tillgång till förråd som i flerbostadshus, annars blir de andra klassens bostäder. Boende måste ha plats för säsongskläder.
Om man anser att synpunkterna är rimliga, så bör de inte hindras av snäva byggregler. Å andra sidan får husen inte bli för stora och skymma grannarna.

Hyresgästers besittningsrätt måste beskrivas. Både hyresgäst och husägare måste veta vad som gäller. Många fastigheter är inte så stora att Attefallshus får plats.

Attefallshus påverkar taxeringsvärdet
Jag påförs höjd fastighetsavgift utöver taket, därför att det finns två bostadshus på fastigheten. Om jag vetat det hade jag inte byggt en gäststuga och andra har avstått. Risk finns också att kommunerna frestas kräva utökad VA-avgift för Attefallshusen.

Fastighetsbeskattningen har påverkat svenskars beteenden. De som vinner på skraplotter brukar få frågan vad de skall göra för pengarna. Resa svarar de flesta.
I mitten av 1900-talet skulle de flesta byggt en stuga i Sverige. Skatter och strandskydd driver oss utomlands där klimatet dessutom är bättre. Det begränsar intresset för Attefallsstugor.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan. 

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/625-hoga-skatter-och-hoga-bidrag-en-forutsattning-for-socialism/  

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/627-lagbrott-vid-tillsattning-av-statliga-jobb/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.