200. GRÄS VÄXER UPPÅT OCH BYRÅKRATIN NERÅT


200. GRÄS VÄXER UPPÅT OCH BYRÅKRATIN NERÅT
av Jan Ivarson, 2014-12-04.

I den svenska myllan finns gräsrötter. De sticker upp sina gröna strån. På gräset går kor och betar. Så har det varit i generationer. Förr kunde en familj leva på det några kor gav, men det var förenat med mycket arbete. Vem som helst som hade en lada och lite mark kunde skaffa kor. Nu skall kor registreras med ras och andra uppgifter. Den gamla svenska rasen håller på att trängas ut. Nu är de flesta svarta och vita. Om det blåser mer än fem meter per sekund betar alla kor med huvudena åt samma håll, mot vinden.

Byråkratin har letat sig ner till gräsrötterna och samtidigt sprider sig kornas lösdrift uppåt. I boskapsskötseln har lösdrift länge tillämpats med varierande framgång. Kor i lösdrift får gå som de vill. De söker sig till ladorna då de vill ha mat eller bli servade. Varje individ är registrerad med personnummer. Deras prestationer registreras och jämförs inom besättningen och med individer i andra länder. I vissa fall kan en besättning bestå av flera raser som lätt kan vilja sätta horn i sidan på varandra. Då behövs extra resurser för att skilja individerna åt och lugna ner dem.

I skolor finns likheter med boskapsdrift. En del skolor verkar följa gamla traditioner där eleverna sitter på sina platser och lyssnar till sin lärare eller löser uppgifter i böcker eller på dator. Andra skolor tillämpar lösdrift där elever kommer och går. Vanliga hjälpmedel i lösdriften är mobiltelefoner och läsplattor. Läsplattor underlättar skriftspråket med förklarande bilder för t ex en KO. Tankearbete och ständig uppkoppling mot kompisar i andra besättningar kräver ständig energitillförsel. Den tillgodoses med olika sorters drickor och godis. Dagens elever väljer ofta Quick food i stället för kommunens skolmat.

Politiker talar gärna om perspektiv och påverkan underifrån. Ett sätt att gå från ord till handling är att införa gräsrotsbeteende i politiken med förebilder från boskapsdrift och skolan. Vi har kommit en bit på vägen och kan sedan något år avläsa framstegen i kommunens fullmäktigemöten. Bortsett från några få som går omkring, sitter de flesta i flocken med huvudena åt samma håll, så att de är mot ordföranden.

I politiken kan vi numera se likheter med boskapsdrift och skolan. Politiker föredrar att inta lunch på privata restauranger framför att betala för kommunens cook- and-chill-brickor som erbjuds de gamla. En del ledamöter i fullmäktige förbereder sig för ett långt pass med frukt-, godispåsar och flaskor med drycker för att höja energin. Mellan påsarna har de många datorer, så de under mötet kan hålla sig uppkopplade mot bekanta och sociala medier och därmed hålla sig uppdaterade om de senaste åsikterna. Personer med konservativa värderingar ser detta mer som asocialt beteende och ifrågasätter ledamöternas simultanförmåga, att både följa inläggen från fullmäktiges podium och samtidigt läsa och kommentera på Internet.

Men visst innebär konservatism att man har gamla åsikter. Om några år kanske de kritiska tycker att dagens beteende är normalt. I stället kommer de förarga sig över lacklukter då ledamöter målar sina naglar trendigt randiga.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.