8. NU FÖRSTÅR VI – EN MOSKÉ!


8. NU FÖRSTÅR VI – EN MOSKÉ!
av Teddy Bizon, 2013-06-08

I den gamle landsfaderns Mustafa Kemal Atatürks sekulariserade land vill Recep Tayyip Erdo?an alltså bygga en moské i en av de få allmänna parker som Istanbul lider så stor brist på.

Det handlar alltså inte bara om att en park ryker – sannolikt handlar det om att muslimerna i Turkiet de facto brer ut sej över alla bräddar – och dessutom – som om inte Istanbul redan är fullständigt nerlusat med moskéer.
– Visserligen inget fel i det, men inte ens det turkiska folket är så odelat positivt till islams omättliga agerande vad gäller islamisering av alla gemensamma angelägenheter – inte bara de internt religiösa.

Varför? Jo islam är en statsbärande religion med en i koranen inskriven ambition att styra hela samhället – sharialagarna är vad man skulle kunna kalla islams grundlag – den är inte bara urgammal och baseras på äldre tiders fördomar och vidskepligheter – den är också i fråga om kroppsstympning helt förkastlig vad gäller så kallad kriminalvård – för att inte tala om kvinnor och mäns olikhet inför lagen.

Tja – vad ska vi säja om våra svenska förhållanden? Vi ser att de svenska muslimerna som till antal eventuellt är cirka fyratusenfemhundra stycken – antalet är lite oklart, men detta är det offentliga antalet – personligen tror jag antalet är något större.
Dock uttryckt i procent skulle antalet muslimer i Sverige vara mindre än 1%. Men den muslimska representationen i svensk politik är betydligt större.

Vad skulle dylika siffror kunna bära för information? Och vilken betydelse skulle den sortens mekanik kunna få för det svenska samhället på sikt?

Vill den generella svensken – som ju de facto är sammansatt av alla religioner samt av individer utan religiösa underkastelser – att svensk politik även fortsättningsvis ska vara sekulariserad – alltså fri från direkt religiösa styrmedel – ja då måste det nog till lite större medvetenhet – och även lite större benägenhet att sätta ner foten inför trycket av inträngande religiösa falangers särkrav i civilsamhällets demokratiska processer.

Kanske kommer vi att bli tvungna att försvara våra parker som i Istanbul – kommer vi då att göra det? Eller kommer svensk mesighet att skörda nya framgångar då den allmänna meningen tycks vara att här i landet inget finns av värde att bevara.

Vad skulle det i så fall kunna vara?

Teddy Bizon

1 tanke på “8. NU FÖRSTÅR VI – EN MOSKÉ!

  1. 8. Nu förstår vi – en moské!
    av Teddy Bizon, 2013-06-08

    En mycket bra artikel där vi alla får lite insikt om Islams utbredning.

    Jag tror att jag förstod allt i artikeln utom titeln, ”Nu förstår vi – en moské!”?
    Möjligtvis finns det någon underfundighet i titeln, men jag bommade den
    helt… hehe.

    Du tar upp en väldigt intressant fråga på slutet!
    ”Kanske kommer vi att bli tvungna att försvara våra parker som i Istanbul
    – kommer vi då att göra det? Eller kommer svensk mesighet att skörda
    nya framgångar då den allmänna meningen tycks vara att här i landet inget
    finns av värde att bevara.”

    Det är ju egentligen hemskt att den frågan ska behöva ställas!
    Tyvärr är dock frågan högaktuell i Sverige idag, och som det ser ut
    verkar Sverige ha antagit ståndpunkten, att det inte finns något av
    värde att bevara.

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.