101. MONOPOL ELLER PRIVATA INSTEGSJOBB


101. MONOPOL ELLER PRIVATA INSTEGSJOBB
av Jan Ivarson, 2014-03-24.

Enkla arbeten med lågt kunskapsinnehåll som kommunanställda kan utföra, skall vara förbehållna kommuner. För på sådana arbeten får privata bolag inte tjäna pengar. Det är (V)s mening som partiet går till val på.

Den privata sektorn har försatt sig i denna situation genom oskäliga vinster och undermålig kvalitet i vissa fall. Det är emellertid inte typiskt för skol- och vårdtjänster. Missbruk förkommer i alla branscher. Nu senast har den (S)-märkte Anders Sundström beviljats en löneförhöjning som går utöver det mesta. Det blir förstås ingen valfråga.

Varför skall kommuner ha monopol på hemtjänster när man tillåter privata vinster för städutrustning och de bilar hemtjänsten åker runt i? Vilka tjänster och produkter står på tur att monopoliseras här näst?

Bör kommunens renhållning, asfaltering och byggnation skötas av kommunalt monopol?

När får vi höra Jonas Sjöstedt (V) ropa, – Inte en skattekrona till privat vinst för byggande av kommunala anläggningar och inget försörjningsstöd till folk som handlar och bor i privata företag.

Oskäliga vinster har berott på undermålig upphandling. Kommuner bör lägga energi på att bli bättre upphandlare. Det skulle spara pengar, ge folk bättre service och skapa jobb i företag.

Tiotusentals enkla jobb behövs i privata företag. Det är sådana regeringen satsar på. Med 80 % i statligt lönebidrag kan det bli ett och annat instegsjobb i hemtjänstsektorn för regeringens arbetskraftsinvandrare. Kommunerna kommer inte klara av att anställa alla. De får fullt upp på en rad andra områden.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.