687. DELTAGANDESKATT – FÖRÖDANDE HÖG


687. DELTAGANDESKATT – FÖRÖDANDE HÖG
av Jan Ivarson, 2019-03-09.


Deltagandeskatt är ekonomers mått på lönsamhet, för att gå från bidrag till arbete.

Tankesmedjan Timbro har arbetat fram en rapport om förenklade skatter på arbete. De menar att höga skatter på arbete är skadligt för landets ekonomi. Det minskar intresset för att ta ett arbete och för att ta på sig mer avancerade uppgifter. Det minskar även intresset för högre studier.


Rapporten är på ca 30 sidor. Man får god uppfattning av budskapet bara genom att titta på de informativa diagrammen. Ett diagram visar att Sverige, föga förvånande, har högst marginalskatt i världen, hela 75 %. I Sverige räknas även pensioner, sjukpenning och a-kassa som beskattningsbar inkomst. Marginalskatten är hög för både transfererings- och arbetsinkomster.


För lägre inkomster finns grundavdrag och jobbskatteavdrag som är
20 000 kr respektive 23 000 kr för först intjänad lön. En bestämmelse för jobbskatteavdraget gör att det inte gäller de som redan har taxerad inkomst från a-kassa eller sjukpenning. De har redan använt grundavdraget och måste därför betala kommunalskatt på de första 20 000 – 30 000 kronorna. Först därefter sjunker marginalskatten till noll. Så vist är det inrättat.


Höga deltagandeskatter är ett begrepp få känner till men som många har känt på sig. Uttrycket visar lönsamhet att gå från bidrag till arbete. 

Är deltagandeskatten 0 % påverkar den inte viljan att ta ett arbete. Är deltagandeskatten 100 % är det meningslöst att gå från bidrag till arbete. Det gäller inte bara lågavlönade utan även personer med god lön som växlar mellan t. ex sjuklön och arbete.


Timbros diagram visar att deltagandeskatten för månadslöner mellan
20 000 och 50 000 kr är mellan 90 och 80 %. Om man beaktar att det tillkommer kostnader för resor, kläder och dyrare lunch och krav på att passa arbetstider, är det rationellt att många har litet intresse att gå från bidrag till arbete.
Det är en faktor som gör Sverige till ett av Europas mest eftertraktade länder för asylsökare.

https://timbro.se/skatter/arbete/


Jan Ivarson
Politiskt obunden


Redaktionens vädjan
: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.

Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/686-tecken-pa-samhallets-kollaps/ 

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/688-sveriges-ansvariga-valkomnar-utokad-risk-for-terrordad/


Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.