576. INVANDRINGSANPASSADE KOMMUNALA SKATTEREGLER


576. INVANDRINGSANPASSADE KOMMUNALA SKATTEREGLER
av Jan Ivarson, 2017-07-15.

Många lever i tron att kommunalskatten går till kommunen där skattebetalarna är folkbokförda. Kommunalskatten har blivit en statsskatt under annat namn för att missleda folk, på samma sätt som arbetsgivaravgiften inte redovisas som avdrag på anställdas lönebesked.

Folk tror att de betalar till kommunen
Folk har hört talas om att vissa kommuner får extra stöd men få vet att alla kommuninvånare ger samma intäkter för en kommun. Det är ett sätt att undvika redovisa vad massinvandringen kostar. Jag är benägen tro att inte ens många kommunpolitiker är medvetna om detta. De tar de kommunala skatteintäkterna som om de motsvarar vad kommunens invånare betalat. I så fall är de förda bakom ljuset. En del tycker förmodligen det är bra, andra inte.

Kommunskatten tar en omväg via staten kassa. Det som betalas ut från staten till kommunerna har lite att göra med vad som betalats in av kommuninvånarna.

Allas lika värde för kommuners skatteintäkter
Alla kommuner får tillbaka kommunalskatten från staten lika för alla invånare (alltså inte för alla skattebetalare!), oavsett vad de betalat i skatt. Denna regel har införts som konsekvens av massinvandring med personer utan inkomst, för att kommuner skall bli villiga att ta mot många.
I praktiken är det förstås de som arbetar och betalar skatt som står för den utjämnade notan över alla kommuner, men omfördelningen blir osynlig. Folk tror de betalar skatt till den egna kommunen.

En annan vanlig föreställning, är att en kommun med många högavlönade har bättre ekonomi än en med många fattiga. Det är bara delvis rätt. Alla kommuner får lika mycket från staten i kommunalskatt per invånare (!) alltså inte per skattebetalare, så när som på någon procent och justerat för den kommunala skattesatsen.

Total omfördelning för att dölja migrationens kostnader
Omfördelningen är en anpassning som införts som följd av stor invandring. En invandrare ger kommunen lika stor återbetald kommunal skatt från staten som en mångmiljonär!
Skillnaden mellan kommuner med rika och fattiga uppstår på utgiftssidan. De rika orsakar inte lika höga kostnader för kommun som de utan inkomst.

Omfördelning av kommunskatterna kan på ett sätt framstå som rättvis, men då man manipulerar verkligheten uppstår problem. En kommun med arbetslösa har begränsat incitament att satsa på utbildning så de arbetslösa kan få jobb.
Kommunen får ju inte mer i kommunalskatt för det – här gäller allas lika värde – men kommunen vinner på att bli av med kostnader för försörjningsbidrag.

https://detgodasamhallet.com/2017/06/09/dgs-tv-avsnitt-28-med-hans-jensevik/

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/575-batteriteknik-tvingar-fram-nya-skatteobjekt/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/577-ensidig-vansterkritik-av-de-som-skapar-jobb/

 

3 thoughts on “576. INVANDRINGSANPASSADE KOMMUNALA SKATTEREGLER

 1. Det är både roligt och lärande att få kommentarer till det jag skriver. Då menar jag inte bara texter som bekräftar mina åsikter. Kritik framförd i god ton är lärorik och behövs.
  Det viktiga är att det finns läsare.
  Är du intresserad så sprid gärna länkar till andra.

  • Alldeles korrekt Jan!
   Ytterst få är så produktiva som du när det gäller att skriva genomtänkta och intressanta krönikor.
   Jag lider dock lite av att se, att efter 1 000 läsare av denna krönika, så har ingen bemödat sig med att ge dig lite uppskattning (eller kritik).
   Jag förstår verkligen inte varför?

   Tack för det fantastiska arbete du gör!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

 2. TILL ALLA LÄSARE!
  Denna krönika är en av de mest lästa på kort tid här på Honesty4u men trots det, verkar det som om det rådde något slags förbud mot att kommentera krönikan eller att bara ge lite uppmuntran till den skicklige krönikören?
  Kan någon läsare berätta varför det är så evinnerligt svårt att visa sin uppskattning med några rader?

  Förstår ni inte hur viktigt uppskattning är eller är det något som krånglar rent tekniskt?

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.