691. BISTÅNDSPENGAR VIA SIDA TILL LYXLIV


691. BISTÅNDSPENGAR VIA SIDA TILL LYXLIV
av Jan Ivarson, 2019-03-20.

Patrik Engelau driver nättidningen Det Goda Samhället.
Engelau har arbetat i SIDA och kommit fram till att organisationen är bäst för de som arbetar i den. Han har inte sett något påtagligt lyft för de länder SIDA verkat i under många år.

Engelau beskrev att ju fler som anställdes, ju större blev behovet av ytterligare personal. Nyanställda skrev dokument som många andra måste läsa och då behövdes fler anställda o. s. v. Det behövdes inget påtagligt missbruk, annat än goda löner och anställningsförhållanden, för att SIDA:s ledning alltid ansåg sig behöva större anslag och mer personal.

I en skattefinansierad värld med liten kontroll utifrån, finns förutsättningar för personlig vinning och bedrägeri. När sådant uppmärksammas finns få som vill att det skall bli känt, eftersom anslagsgivarna är politiker. Dessa vill ogärna vidgå att de styr över en organisation som slösat bort skattepengar eller ifrågasätta nyttan.
Ett fall av missbruk i mångmiljonklassen har nyligen uppdagats. Som man kan förvänta sig har det blivit litet omtalat, men till sist brast fördämningarna. Här följer en sammanfattning för er som inte prenumererar på rikstidningar.

Svenska Dagbladet har haft några artiklar;

– Korruptionsexpert: Häpnadsväckande av Sida

– Kritik mot direktören: Absurd lön och lyxbilar i garaget

– Direktör levde lyxliv – för svenska skattemiljoner

Artiklarna på SvD ligger bakom betalvägg men en bra beskrivning finns att läsa på nättidningen samnytt.se under rubriken ”SIDA betalade ut 200 miljoner i biståndspengar till bedragare”. Här följer delar ur Samnytts artikel.

– I 20 års tid fick organisationen Center for Trade and Sustainable Development (ICTSD) i Genève skattepengar från svenska SIDA, pengar som skulle gå till biståndsprojekt. I stället hamnade pengarna i organisationsledningens fickor och möjliggjorde att de kunde leva lyxliv. Direktören, Ricardo Meléndez-Ortiz, tog bland annat ut en årslön på 5 miljoner kronor.

– Förutom att ge sig själv en rekordlön på 5 miljoner kronor om året för biståndspengarna unnade sig ICTSD:s direktör Ricardo Meléndez-Ortiz dyra semesterresor som han inte betalade för med sin lön utan lät organisationen stå för som ytterligare förmåner. Släktingar gavs toppjobb och Meléndez-Ortiz tog även ut privatlån samt betalade för sina barns privatskolor med biståndspengar.

– På Sida har man inte haft en aning om vad som försiggått, eftersom man inte brytt sig om att kontrollera hur de 200 miljoner av de svenska skattebetalarnas pengar som man betalat ut till organisationen användes.

När jag googlade på ISTSD fick jag veta att det är Internationellt centrum för handel och hållbar utveckling. Vad gör man för 200 miljoner för att främja andras handel? Vem utvärderar nyttan?

Verksamheten har inte varit mer hållbar än att hemsidan nu beklagar att organisationen skall avvecklas!

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/690-ingen-blir-forvanad-om-det-gror-tulpaner-nar-man-satt-tulpaner/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/dina-kronikor/692-nobelpris-i-dumhet-eller-stupiditet/

2 tankar på “691. BISTÅNDSPENGAR VIA SIDA TILL LYXLIV

 1. Svagheten, om någon sådan skall anses finnas i artikeln, är att det inte anges vem på SIDA som fattat beslut om att skicka pengar till den blufforganisation som artikeln handlar om.
  Troligen är detta inget udda exempel, utan det finns talrika andra fall där svenska skattepengar hamnar helt fel. Det är ju SIDAS specialitet, även om det också finns ärliga exempel.
  Jag hade för många år sedan ett par arbetskamrater som arbetat åt SIDA och såg organisationen som en fantastisk resebyrå. De tog anställning och var sedan med i olika projekt där de kunde åka till exotiska länder. Resor och uppehälle betalt, samt dessutom lön. Ingen av dem talade om nyttan för de besökta länderna eller något framgångsrikt projekt, utan bara om en fantastisk resebyrå.

  • Alldeles riktigt Leif!
   Även jag har faktiskt pryat/arbetat/vistats på SIDA, under en extremt kort tid i min ungdom.
   Redan på den tiden var jag en frågvis ung man, som gärna ville ha svar på diverse frågor rörande olika projekt.
   Mycket sällan fick jag några vettiga svar, helt enkelt på grund av att kunskap saknades.

   Jag fick inte vara med om några turistresor men fick i alla fall uppleva att mina värsta farhågor besannades i ett av våra projekt.
   Men vem brydde sig om denne unge pojke och alla hans frågor och åsikter?

   Jag stod inte ut längre, när jag insåg att vi i ett projekt i Indien faktiskt gödde råttor så de blev stora som kattor.
   De svältande personerna som skulle äta våra hjälpsändningar, fick fortsätta att svälta.

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.