125. SMÅBO – HUS FÖR SMÅ HUSHÅLL


125. SMÅBO – HUS FÖR SMÅ HUSHÅLL
av Jan Ivarson, 2014-06-07.

Många efterfrågar billiga bostäder men lite görs. Undertecknad var med att ta fram att beskriva ny hustyp i föreningen Skaftö Öråd. Örådets ambition är att få fler att bosätta sig vid kusten men tanken med småbo kan tillämpas på andra platser i hela landet.

Småbo är små villor med boyta ca 45 till 80 kvm för att motsvara två- och trerumslägenheter. De minsta småbon bör byggas några i grupp med en gemensamhetsbyggnad för eventuell tvättstuga och förråd för att motsvara flerfamiljshusens standard.

Förslaget lades fram för en kommuns politiker men har ännu inte satt avtryck i detaljplanerna, trots att idén uppmärksammades i pressen och en ledare undrade varför detta inte redan är verklighet. Däremot bildades ett husföretag med namnet Småbo som rönt framgång med välisolerade nyckelfärdiga stugor bland annat för hytter i Norge. Det är svårt att bli profet i hembygden.

Behov av små villor, småbo, bör vara stort. Det efterfrågas av ungdomar och av äldre som lever i små hushåll. Anledning till att de inte finns är att tanken är ny och därför ännu inte implementerats i detaljplaner.

Upplåtelseformen är viktig om man vill att fler än den förste ägaren skall kunna köpa en billig bostad i attraktivt område. Då är kooperativ borätt ett alternativ. Politiker bör uppdra åt sina kommunala bostadsbolag att bygga småbon om de menar allvar att med att vi behöver billigare bostäder. Sådana kan förstås också byggas i flerfamiljshus men den arkitekturen passar inte särskilt bra i små samhällen med enfamiljshus.

Förslaget om småbo har lämnats som medborgarförslag till Lysekils kommun. Den som vill veta mer om förslaget kan lämpligen vända sig till Lysekils kommun.

Jan Ivarson

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.