388. UTRIKESMINISTERN OM VÄRNPLIKT


388. UTRIKESMINISTERN OM VÄRNPLIKT
av Jan Ivarson, 2016-01-15.

Utrikesminister Wallström vill införa ”modern värnplikt” för både män och kvinnor som även skall innebära civila samhällsinsatser. Värnplikten skall vara jämställd och omfatta både militär och civil del.

– Behovet finns för att leta efter försvunna och då det gäller naturkatastrofer som skogsbränder. Ett annat område är att välkomna och hjälpa nyanlända till Sverige, menar ministern.

Det innebär inte att välkomna svenskar efter utlandssemester och bära deras väskor till en taxi. Nej, hon vill införa gratisjobb för att serva invandrare och tvinga folk arbeta gratis med skilda civila uppgifter, så att mer av statens pengar kan gå till migrationspolitiken. Skall hon få igenom detta i Rörelsen måste arbete på Bommersvik räknas in i civil värnplikt.

Själv skulle Wallström kunna göra miljöinsatser som värnpliktig, t. ex sanera oljespill, menar hon. Lätt att säga när hon passerat värnpliktsåldern.

”Modern värnplikt” innebär med svensk flumretorik att svenskar under en tid utför civila jobb utan lön. De inkallade kommer i bästa fall ersättas som ensamkommande med fri mat, husrum och 24 kr i fickpengar per dag. Det blir billigare att sätta in 200 värnpliktiga i skogsbränder och några hundra i eftersatt strandstädning, jämfört med tjänster med kollektivavtal.

Civil verksamhet skall inriktas på service för invandrare. Kanske inkallade religionsdeklarerade kvinnor för barnpassning då föräldrarna studerar. Värnpliktiga kan vara vakter i badhus och för att hindra stenkastning och bränder på utsatta platser.

Ministern tror kanske att hennes förslag sparar pengar för staten som kan gå till ökad invandring. Fråga är om regeringen har räknat på vad värnplikt kostar. Nu kan vi i bästa fall ställa upp 5 000 soldater. På värnpliktsförsvarets tid kunde 850 000 mobiliseras. Med värnplikt kan 5 000 hen besätta det militära försvaret och resten gå till det civila. Andel försvarspengar för militär andel kommer det ständigt bli kiv om, liksom vilka som skall föra befälet över de civila delen och om Skogsläckare och Välkomnare skall ha sergeants grad.

Blir det repmöten? Nya blöjtyper och ny saneringsutrustning kräver uppföljning. Men ministern menar kanske att ett värnpliktsförsvar bara skall bestå av årets inkallade rekryter.

Det som löjeväckande kallas ”civila försvaret” behöver lokaler och materiel. Wallström kommer få att införa nya skatter.

Genusutjämnat försvar blir lika självklart som i brandförsvaret. Kvinnor blir fältjägare och män blir barnvakter för nysvenskar. Blöjor för barnpassare blir lika självklara i det civila försvaret som kulor och krut i det militära.

Separata logement för kvinnor och män behövs. En del militära kvinnor behöver mörka slöjor och kan bli kända som nordens svarta pantrar. I fiendeländer kommer strateger få planera för hur de skall möta det starka svenska civila försvaret.

Skall värnpliktiga fritt få välja mellan militär eller civil värnplikt? Skall alla friska i ungdomskullar inkallas eller bara en del (av besparingsskäl)?

En lösning kan vara ett nytt postkodlotteri som fördelar värnpliktens gracer genom att Ingvar Oldsberg öppnar luckor.
– Du blev oljesanerare i tretton månader och får dessutom tjugo kilo rengöringsmedel.

Minister Wallström intar en särskild ställning både i Sverige och utomlands.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.