322. REGERINGENS MILJARDER TILL BOSTÄDER ÄR DROPPAR I ÖKNEN


322. REGERINGENS MILJARDER TILL BOSTÄDER ÄR DROPPAR I ÖKNEN
av Jan Ivarson, 2015-09-02.

Det skall bli ordning på asylmottagningen och regeringen skall satsa tre miljarder kronor på nya bostäder har statsminister Löfven lovat. Det behövs med tanke på att det nu kommer cirka 3 000 asylsökande varje vecka.

Hur många bostäder blir det för pengarna och hur bidrar det till att lösa dels befintligt underskott, dels svara upp mot ständigt ökande befolkning?

Låt oss anta att de tre miljarderna går till nyproduktion av hyresrätter. Anta vidare att 4,3 personer kommer bo i varje lägenhet och att byggkostnaden är tre miljoner kronor per hyresrätt/bostad.

Om staten bekostar hela byggnationen blir det 1 000 bostäder för tre miljarder. Nu blir det knappast så, utan staten skjuter till en del till varje bostad som bostadsbolag förutsätts bygga.
För att det skall bli rusch på byggandet, så låt oss anta att staten tar 20 % av produktionskostnaden. Då räcker tre miljarder till 5 000 lägenheter som kommer hysa 4,3 x 5 000 = 21 500 personer. Det motsvarar 21 500 : 3 000 = 7,17 veckors invandring.

Med gjorda antaganden räcker regeringens miljardsatsning på bostäder för cirka två månaders invandring och då har inget betats av på det befintliga underskottet. Efter ytterligare två månader är vi tillbaka till utgångsläget och sedan blir det än värre om tillströmningen av människor håller i sig och staten inte tillför ytterligare miljarder. Resonemanget är teoretiskt såtillvida att 5 000 nya bostäder inte byggs på 2 månader. Det kommer ta några år, men det förändrar inte balansen mellan tillskott och behov.

Vad kan vi dra för slutsats av detta?
Att politiken är naiv och verklighetsfrämmande.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.