269. TID PÅ NYTT SÄTT


269. TID PÅ NYTT SÄTT
av Jan Ivarson, 2015-04-14.

Utvecklingen måste gå vidare så att tillväxt och inflation blir mer än noll, har vi fått lära oss. För att sätta sprätt på pengar har riksbanken infört negativ ränta. De som sätter in pengar på riksbanken får betala för det. En ny tanke i en ny tid. Egentligen är det naturligt, hur ovant det än kan låta. Vi kan se det som att insättarna betalar hyra till banken för att den förvarar deras pengar, ungefär som de betalar hyra för en lokal eller p-plats.

Vi måste vänja oss vid förfluten tid, nutid och framtid. En del tror inte på framtiden, några gör det och de flesta hoppas på den.

Apple är ett framgångsrikt företag som vill mäta tiden och inlemma fler dimensioner i den. Ett fantastiskt företag jag förletts köpa dyra prylar av. Jag har fascinerats av deras teknik som hittills varit enkel att använda men ser ut att bli allt mer komplicerad i takt med att tiden går.

IT-tekniken sägs spara tid åt oss men jag tycker det är tvärt om, precis som för flyktingpolitiken. Denna påstås vara lönsam trots att vi årligen måste tillskjuta miljarder kronor. Men vi gräsrötter kan inte förstå allt. Därför har vi folkvalda som bestämmer åt oss.

– Tänk så fort du skriver ett dokument och printar ut tre kopior, kan jag få höra.

Om jag räknar in all tid jag lagt på att lära mig operativsystem och ordbehandlingsprogram och fått den trådlösa förbindelsen med skrivaren att fungera, tror jag det gått snabbare med skrivmaskin och karbonpapper.

Min skrivare skrämmer hustrun ibland då hon är ensam hemma, med att plötsligt skriva ut konstiga reklam- och skämtartiklar på engelska som vi inte förstår. Fast rättning av felskrivningar är en stor tillgång för mig som ofta trycker på fel knappar. Därför håller jag mig trots allt till datorn och tar ständiga krig med nätverket och uppdateringar.

Fackpressen skriver att kön redan är lång för de som förhandsanmält intresse för armbandsuret Apple Watch. Kanske är det så. Eller är det ett säljtrick för att få upp intresset?

Har svårt förstå att intresset är stort för en klocka som måste laddas varje dygn likt farfars väggur och äppleklockan kommer förmodligen vara omodern med nytt utförande inom två år.

– Kom å köp konserverad gröt, var en slagdänga på 1900-talet.

I dag skulle det gå. Tänk er en känd idrottsman på TV som säger:

– Jag håller mig i form med konserverad gröt. Det funkar för mig!
Håll dig i form du också med konserverad gröt. Du kan beställa hela dygnet och första månaden för halva priset.

Apples kloka klocka kan visa cirkelbågar för hur många steg man gått och hur mycket energi man bränt, för att ständigt ge dåligt samvete åt soffpotatisar som jag med äppledator i knäet. Befarar det kommer bidra till ökad psykisk press och fler neuroser.
När äppleklockan blir ”självuppdragande” eller får avsevärt längre batteritid kan jag bli intresserad, även om jag får korta motionsbågar.

Man kan fråga sig hur smarta klockor påverkar jämlikhet och integration. Kommer alla ha råd att köpa dem eller kommer de anses ingå i jämlikt basbehov, som senaste mobiltelefoner och leda till uppräkning av försörjningsstöden i motsvarande grad? Eller får vi läsa om ökande klyftor med fattiga barn som saknar kloka klockor och inte blir påminda om när mat och aktiviteter erbjuds?

Kanske kommer kommunerna vid påtvingade årliga ceremonier för nyanlända svenskar, att komplettera diplomen med kloka klockor av senaste modell, för att underlätta nysvenskars anpassning. Det ligger i tiden.

I framtiden då vården inte räcker till, kan vi få tappa av våra motionscirklar till Närhälsan. Svenskar som har för korta motionsbågar får begränsad och dyrare vård. Undantag kommer göras för papperslösa.

Facken kommer förhandla fram bågförlängande motionspass på arbetstid, för att motivera sina avgifter och inte mista medlemmar i framtiden.

Jan Ivarson
på högerkanten

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.