581. VÄNSTERPARTIETS ÖNSKNINGAR


581. VÄNSTERPARTIETS ÖNSKNINGAR
av Jan Ivarson, 2017-07-29.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt framför önsketänkande i den politiska debatten. Han vill ha vårdcentraler som är öppna dygnet om.
Det har nog få något emot, men förslaget är orealistiskt av två skäl.

Ett skäl är brist på pengar och personal. Sjöstedts vidlyftiga migrationspolitik har medfört att befolkningen ökat. Nyanlända har ofta större vårdbehov än svenskar. För att klara kostnaderna för migrationspolitiken har alla områden fått vidkännas besparingar. Huvudmän för samhällsfinansierad vård har därför inte haft råd att betala personalen tillräckligt bra. Arbetsförhållanden med överfyllda lokaler gör att vårdanställda söker sig till andra arbetsplatser.

Ett annat skäl är om det är vettigt att hålla igång alla vårdcentraler dygnet om. I storstäderna finns nog behov för omplåstring och lättare ingrepp efter nattliga kulturyttringar. Däremot är det en överdrift i glesbygder. Där önskar man i första hand större lokal och mer personal dagtid. Nu kan man inte ens ringa till Närhälsan, utan ombeds ringa till centralorten för att anmäla intresse, för att senare bli uppringd.

En modell som tillämpas i andra områden är personal med jour i hemmet. En sköterska som kan ställa upp i en plåsterakut, likt personal i räddningstjänsten och rent av bli en del av den.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/580-slut-for-stora-evenemang/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/582-liberalernas-budskap/

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.