622. STRANDSTÄDNING – FÖR SVÅRT ELLER OETISKT KRAV FÖR NYSVENSKAR


622. STRANDSTÄDNING – FÖR SVÅRT ELLER OETISKT KRAV FÖR NYSVENSKAR?
av Jan Ivarson, 2018-05-01.

Bohusläns kust är en soptipp för inströmmande skräp. Stränderna måste årligen städas. Det var nyheter i TV lördag den 21 april 2018.

Enkla jobb efterfrågas
Strandstädning är förslag som jag tidigare påpekat.
Men kanske är det för mycket begärt att ställa krav på invandrare i arbetsför ålder, att de städar stränder istället för att bara få försörjningsstöd. Krav på studier är däremot politiskt gångbart i yngre åldrar. I högre åldrar glöms de flesta bort i bidragskarusellen. Försörjningsstöd betalas ut år efter år. Hur vore det med successiv nedtrappning?

Tankar om invandrares strandstädning ryms inte i svensk byråkrati och skulle kräva år av utredningar för att kunna genomföras. Då är det enklare att fortsätta betala arbetsfria ersättningar. Det har vi rutiner för. Ersättning för arbete kan ju inte kallas försörjningsstöd utan är lön. Däri ligger ett stort problem som kräver fackliga förhandlingar och statlig utredning i åratal.

Av lönekostnad går mer än hälften till skatter
Jo så är det: Arbetsgivaravgift, löneskatt och moms på det arbetstagaren köper blir sammanlagt mer än halva lönekostnaden. Därför har ingen invandrad entreprenör startat ett bolag för strandstädning för egenförsörjning, och förresten, vem skulle betala för jobbet. Det skulle förutsatta kommunal upphandling i konkurrens. Vänstern skulle säga, ”inte en krona till privata strandstädare”. Vi måste också förstå att de flesta nysvenskar är ovana vid att betala skatt. Därför måste svenskar gå före och visa vägen resten av livet.

Varför har strandstädning inte redan blivit jobb för invandrare?
Det är ju ett enkelt arbete som efterfrågas.
Förklaring är politisk ovilja att ställa krav på invandrare. Det kan anses rasistiskt att de som har flytt erbjuds städarbete. Vänstern skulle säga att invandrare utnyttjas. Vänstern tycker det är bättre att svenskar utnyttjas.

Men ändå, det rör på sig i PK-kretsar när kassorna sinar. Snart kan inte äldrevården dräneras mer. Nyligen såg jag en artikel om en invandrad kvinna som efter år av arbetslöshet i Sverige gått en kurs för att prova på trappstädning. Strandstädning får ses som överkurs och mer avancerat. Vi får ta en bit i taget.

Låt oss se inströmmande plast mot bohuskusten som en resurs som kan bidra till både lönsam verksamhet och integration. På sikt kan skräpet bli lönsamt precis som invandringen. Om vi har rätt politisk inställning.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan. 

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/621-arbete-skall-lona-sig/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/623-fler-fattiga-pensionarer-i-den-humanitara-stormakten/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.