12. KOMMUNERNAS ANSTRÄNGDA EKONOMI


12. KOMMUNERNAS ANSTRÄNGDA EKONOMI
av Jan Ivarson, 2013-06-16

Vi har länge läst om kommuners ansträngda ekonomi. Politiker i en kommun framhåller att den saknar pengar för elever med problem.
Alternativet är nerskärningar på andra områden som fritidssektorn. Det är klen tröst att problemen även finns i andra kommuner.
Tidningen GV – Gävle Dagblad skriver att SKL – Sveriges Kommuner och Landsting menar att kommunalskatten måste höjas med åtta till tio kronor fram till år 2035 om välfärden skall behållas, enligt Stefan Ackerby som är biträdande chef för ekonomi hos SKL.

En förklaring är att andel äldre ökar samtidigt som den arbetsföra befolkningen endast ökar marginellt. Härtill kommer kostnader för medicinteknisk utveckling. Läget kräver fortsatt rationalisering och tydligare prioriteringar (nerdragningar). Ackerby saknar bred diskussion om den offentliga verksamhetens omfattning och finansiering.

Med en skattehöjning om 10 krskulle vi hamnakring 42 kr per hundralapp. Till detta kommer arbetsgivaravgifter på lönen om 31,4 %. Om det är rimligt är en politisk fråga säger Ackerby.

Det skall påpekas att även skattelättnader införs. Minister Ullenhag underlättar för invandrare:
– Skattesubventionerad lön
– Mer pengar till invandrarelever
– Lägre skatt för invandrare
– Gratis tandvård för illegala invandrare

Ullenhag påminner om hur regeringen infört instegsjobb för vilka skattebetalarna står för 80 % av invandrarnas löner. I framtiden skall skatten sänkas i invandrartäta områden med sociala utmaningar.
Regeringen har dessutom aviserat att den vill pröva nystartzoner i de mest utsatta stadsdelarna. SCB – Statistiska Centralbyrån visar att under tiden 2001 – 2010 gick sju av tio nya jobb till utrikes födda. Det bådar gott för framtiden, eftersom invandringen av somalier och afghaner antas fördubblad under år 2013.

Sammantaget får vi mycket för våra skattepengar är nog regeringens mening. Vad väljarna tycker bör de fundera på fram till valet.

Jan Ivarson

1 tanke på “12. KOMMUNERNAS ANSTRÄNGDA EKONOMI

  1. 12. Kommuners ansträngda ekonomi
    av Jan Ivarson, 2013-06-16

    Ja du Jan, vart är vårt samhälle på väg?
    Detta med alla subventioner för våra invandrare, innebär ju egentligen
    att man pissar (ursäkta språket, men det är nödvändigt) på den
    etniskt svenska befolkningen som är skattade till döds redan!

    Tyvärr verkar folk sova så djupt att de inte inser att de betalar
    kalaset medan någon annan käkar upp räkmackan.

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.