184. NY PLATTFORM FÖR TILLPLATTADE MULTIKULTIPOLITIKER


184. NY PLATTFORM FÖR TILLPLATTADE MULTIKULTIPOLITIKER
av Jan Ivarson, 2014-11-12.

I Smålandsposten kan man läsa att politiker i Växjö digitaliseras. ”Alla politiker får läsplattor”, förmedlas det. Det får tolkas som att man inför teknik för både nollor och ettor.

I magasinet MacWorld får vi veta, att Apple erbjuder möjlighet för diktering på svenska. Mycket praktiskt för den som vill skriva mycket text men inte har flinka fingrar. När man läser vidare i artikeln står det att en förutsättning än så länge, är att man inte talar för utpräglad dialekt. Här får vi hoppas på en snabb utveckling med stöd för dialekter och mångkultur. Tal/text-programmen finns för båda operativsystemen Yosemite och iOS. Om ett nytt kalifat blir etablerat kan det antagligen även komma en version för IS. Utvecklingsmöjligheterna är stora.

Det skiljer mycket på skånska, göteborgska, östgötska, stockholmska, dalmål och norrländska. Inte lätt för applefröken Siri (eller applefrun tituleras hon kanske) att förstå dessa dialekter. Härtill kommer versioner av Rinkebysvenska och SMS-svenska och hundratals invandrarspråk som ursprungssvenskar ännu inte hunnit lära sig.

I det mångkulturella Östra Skandinavien (Sverige är förlegat begrepp) blir det allt svårare för invånarna att förstå varandra, inte bara kulturellt utan även språkligt. Här har den nya tekniken en viktig uppgift att fylla med teknik för Twritetrel talk/write/translate/read/listen-funktion. Till en början kommer plattanvändare få göra grundinställning för ingångs- och utgångsspråk. Efterhand kan vi förvänta oss att läsplattan automatiskt känner av språk och dialekt. Då tekniken blir etablerad bör ordet läsplatta bytas till fabrikatneutrala infoplatta eller Twritetrel -platta. Fast Apple kommer nog kalla sina för Siriplattor och skryta med att de har flest kärnor, är snabbast och så tunna att de kan böja sig för bättre anpassning i fickorna.

Tekniken påskyndar införandet av mångkultur i politiken. Tänk om tekniken hade funnits då man försökte bygga Babels Torn?
Med den nya tekniken blir språk inget hinder för fullmäktigeledamöter från Azerbadjan, Skåne och Afghanistan att förstå varandra. Då kan de snabbare bygga vårt mångkulturella drömland.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.