453. E-BÖCKER MOTARBETAS


453. E-BÖCKER MOTARBETAS
av Jan Ivarson, 2016-05-19.

Jag vill ogärna köpa fler pappersböcker. Har lärt mig läsa på dator och läsplatta. Men utbudet är fortfarande klent. En fördel med e-böcker är att man kan ha med sig många böcker på resor i sin läsplatta som har volym och vikt som endast en bok.
Man behöver inget rum för bibliotek i sin bostad men får försöka upprätthålla sin status ändå, trots avsaknad av bibliotek att ta emot besökare i.

Känns som om förlagen är måttligt intresserade av att producera e-böcker och kämpar mot. Har hört att biblioteken har större kostnader för att låna ut en e-bok än en bok av papper.
Det är inte rimligt utan missbruk av branschen.
Endast ett fåtal böcker utkommer som e-böcker. Då de gör det är de bara läsliga för en person. Det är rimligt att man i likhet med READLY kan få dela med sig av sin bok till några i hushållet, t. ex. till sin make som fallet är med en pappersbok.

Jag anar en ovilja att publicera e-böcker. Bokhandeln får det svårare och det är tråkigt. De befinner sig i samma situation som AGA – Aktiebolaget Gasackumulator. Det bildades då Gustav Dahlén som uppfann AGA-fyren.
Då jag var pojke fick vi se sedelärande skolfilmer som uppmuntrade till kunskap och utveckling.
En av dem handlade om Gustav Dahlén och hans uppfinning av solventilen och gasdrivna fyrar. Nu har fyrarna som är kvar, ersatt gasen med solpaneler.
Det en gång stolta bolaget AGA har blivit tyskt. Där tillåts folk få ha pengar att köpa stora bolag. På liknade sätt har det varit för Posten men den har fått andra uppgifter som att distribuera e-köpta varor.

Tekniken skapar förutsättning för nya företag och tar död på andra.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/452-rundgang-staten-universiteten-akademiska-hus-staten/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/454-vi-maste-lara-oss-att-se-sambanden/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.