597. HÖGA KOSTNADER FÖR ONÖDIG VA-ANSLUTNING


597. HÖGA KOSTNADER FÖR ONÖDIG VA-ANSLUTNING
av Jan Ivarson, 2017-11-22.

De flesta kommuner vill ha inflyttning i glesbygd.
Villor välkomnas i allmänhet och ses som förutsättning för en kommuns utveckling, efter inre sällan uppslitande diskussioner om var ny bebyggelse får ske, med sprängning på berg, på odlingsbar mark eller på vattensjuk mark.

För nya planområden drar kommunen fram kommunalt VA. Då passar de på att tvångsansluta äldre fastigheter som ligger utanför det nya planområdet. För äldre fastigheter med egen brunn och undermålig rening av spillvattnet, är kommunal anslutning en bekväm lösning. För fastigheter som både har bra vattentäkt och egen modern reningsanläggning blir kommunal anslutning en onödig kostnad. Den kan uppgå till flera hundra tusen kronor. Så det är svårt att behandla andra grupper än fastighetsägare. De drabbas dessutom av kommunens årliga kostnader som kan överstiga kostnaderna för en egen anläggning.

På senare tid har media uppmärksammat vårt lands sårbarhet i händelse av olyckor, sabotage, avspärrning och krig. Hushåll uppmanas tänka över hur länge de kan klara sig, t. ex. efter ett elavbrott. Kyl- och frysskåp stannar och färsk mat blir snabbt förstörd. Handelns förråd begränsar nationens livsmedelsförråd till några dagar.

Bröd, konserver, ägg, salt kött och fisk blir i bästa fall vanligt på menyn. Det stora problemet blir brist på vatten. Särskilt utsatta blir alla med kommunal anslutning. Viss reservdrift kan i bästa fall förekomma tidvis om ledningarna är hela. Fastigheter med egen grävd brunn klarar sig bäst. De som har djupborrade brunnar ligger sämre till. De får dra upp sin pump och ersätta den med en smal hink (som måste tillverkas) och ett långt rep. Brunnsösning kommer göra stavgång och gym onödiga.

De som klarar sig längst blir folk i glesbygd med eldstad i huset, med odlingsbar mark och framför allt de med egen grävd brunn som de kan hinka vatten ur. Därför är det bra att det finns många grävda brunnar som nyttjas och hålls igång. De utgör färdiga reservvattentäkter. Vi bör därför bevara gamla brunnar för dricksvattenförsörjning och skapa nya. Förutsättningar för nya grävda brunnar bör bli en faktor att beakta i arbeten med detaljplaner. Gamla brunnar hålls i bäst skick om de nyttjas så de snabbt kan dela med sig av vatten i ett akut läge.

Det är tid att ägna vattenförsörjningen mer uppmärksamhet, än att bara vara intäkter för kommunal tvångsanslutning för de som inte behöver den.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/596-hur-ser-den-moderata-avslutningen-ut/  

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/598-berikarekriget-eskalerar/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.