320. (S) LOVAR BÅDE MINDRE OCH MER


320. (S) LOVAR BÅDE MINDRE OCH MER
av Jan Ivarson, 2015-08-31.

Regeringen har lovat Europas lägsta arbetslöshet.
Politiker i flera partier har sagt att vi måste bygga billiga bostäder, främst hyresrätter, som folk har råd att bo i. Statsminister Löfven lovar kraftfulla åtgärder för att minska både arbetslösheten och bostadsbristen med att satsa 3 miljarder på bostadsbyggande.
Det ser ut att passa som hand i handske. Det skulle inte förvåna om byggsektorn kommer få rekrytera fler byggnadsarbetare från Polen. Våra utanförskapsområdens arbetslösa har ännu inte hunnit utbildas för jobb i byggsektorn och för andra bristyrken.

Billiga bostäder kan vi inte bygga med våra byggregler och kollektivavtal. Därför skall billiga bostäder bli subventionerat byggande av bostäder. Satsningen skall betalas av bilisterna med rejäl punktskattehöjning på drivmedel och dessutom årlig skattehöjning. Så fixar regeringen billiga bostäder och hjälper därmed sig också själv. Det är fiffigt.

Många som efterfrågar nya hyresrätter måste får hyran betald av försörjningsstöd och det minskar med lägre hyror. Bilisterna betalar. Varför inte passa på att höja alkoholskatten lite till? Då ökar biltransporterna med öl, vin och sprit och staten får in mer drivmedelsskatt.

Tyvärr räcker tre miljarder inte långt. En bra socialistisk politik bör utformas med supersubventioner för bostäder. Då kan hyrorna sättas låga och politikerna kan visa att färre behöver hyresstöd. Sådan statistik kommer de inte dölja.

I förlängningen är det frestande att beskatta de mer, som kan betala sina bostäder. Utebliven fastighets- och förmögenhetsskatt kallas i vissa kretsar för subventioner för att visa vägen.

Tre miljarder kronor till byggsektorn skall jämföras med att Migrationsverket behöver cirka 18 miljarder i tilläggsanslag för några år framöver, alltså utöver vad verket redan sätter sprätt på.

Det är en politisk konst i den högre skolan att samtidigt anslå miljarder till de som inte kan betala hyran och samtidigt övertyga om att de är en resurs.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

1 tanke på “320. (S) LOVAR BÅDE MINDRE OCH MER

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.