718. SAGAN OM SKOFABRIKEN OCH SKATTETRYCKET


718. SAGAN OM SKOFABRIKEN OCH SKATTETRYCKET
av Jan Ivarson, 2019-06-18.

En duktig man täljde träskor. Efterfrågan ökade så han anställde en man. Efter en tid hade verksamheten vuxit och ett företag hade skapats med många anställda.

Från början fanns det bara en modell. För att öka verksamheten så ägaren kunde sko sig bättre själv, tog han fram flera skotyper. Även nya material infördes som allt mer ersatte trä. För skotillverkningen användes även läder och olika typer av plaster.

Efter några goda år hade bolagets administration och statliga pålagor vuxit så att verksamheten gick sämre. Först ville ledningen inte inse det, utan trodde det var tillfälligt.
Med tiden blev det uppenbart att bolaget gick dåligt, trots besparingar på den mesta. Kostnader för löner och material hade ökat mer än man kunde tjäna in på skoförsäljningen, trots unga nyanställda som man haft stora förväntningar på. Det visade sig att de inte hade rätt utbildning för den nu avancerade skotillverkningen. Bolaget fick dra ner på kafferasterna och det blev inga träskor till avtackade anställda vid pensionsavgångar.

Förväntade exportframgångar såg inte heller ut att bli av. Bolaget hade under några år leasat ut träskor till statsanställda i ett annat land, med förhoppning om att det skulle leda till stora inköp. Det riskerade att gå i stöpet, sedan landets regering känt sig kränkt av regeringen i landet där skofabriken låg.

Fabriksledningen kallades till samråd.
Kostnaderna för inköp och beredning av vissa importerade råvaror med främmande egenskaper, var högre än man trott. Eftersom det var bolagets grundare som introducerat de nya materialen var frågan känslig att diskutera. Man ställde inlindade frågor om att vissa importvaror var dyra. Därför hade man sparat på annat som lett till sänkt kvalitet, reklamationer och vikande efterfrågan.
Med uppdrivet arbetstempo blev personalen utsliten och fattigare. Deras gamla skor gick numera som gåvor till anhöriga, istället för till återvinning som på den goda tiden.

– Den mörka plasten som ersätter inhemskt läder är för dyr, dristade sig en produktionschef att säga. Den har mycket lång beredningstid innan den kan användas. Vi måste veta vad den kostar i inköp och beredning.

– Det går inte, sa en styrelseledamot. Vårt ekonomisystem skiljer inte ut den mörka plasten. Vi köper in och bokför den bland kostnader för alla plaster.

– Så är det, sa en annan styrelseledamot. Det skulle vara utmanade mot leverantörer av vissa plaster om vi skulle bete oss så. Det är bäst vi inte ger offentlighet åt sådana tankar. Vi måste tänka på vårt sociala anseende. Vi förklarar det med ökande kostnader.
– Vår räddning är statligt stöd så vi kan behålla våra anställda. Det kommer inte kosta staten något för den höjer skatter eller inför nya. Vi är ju ett rikt land. Det pågår stora ansträngningar med utökade skattebaser i miljö- och energisektorn.

– Herr ordförande. Vi får vända oss till regeringen och begära utbildningsbidrag och lönebidrag för dem som inte är lönsamma. Staten kan ta in kostnaderna på nya skatter för grön omställning. De flesta löntagare har ju en tredjedel kvar av sin lön efter skatter, så lite mer skatt tål de.

Ett alternativ är att vi säljer bolaget eller flyttar till annat land.

– Bra talat. I morgon utser vi en delegation som uppvaktar Partiet.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan! 

Föregående krönika: 717. NU KOMMER KOMMUNALA BESPARINGAR

Nästa krönika: 719. MAMMAS TVÄTTDAG

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.