779. ÄLDREFÖRSÖRJNINGSSTÖD – AVGIFTSFRI PENSION


779. ÄLDREFÖRSÖRJNINGSSTÖD – AVGIFTSFRI PENSION
av Jan Ivarson, 2020-10-28.

Äldreförsörjningsstöd ÄFS är en form av gratis pensionsförsäkring i Sverige. Den som aldrig arbetat och betalat skatt eller endast betalat lite, får ÄFS under pensionsåldern.
Tanken är god men det råder olika meningar om stödformen skall gälla andra länders åldringar.
De flesta tycker nog att ingen skall svälta ihjäl som pensionär om de inte har arbetat och betalat skatt. Å andra sidan svälte svenskar inte ihjäl före pensionsåldern. Förr var det vanligt, ja rent av lite status med hemmafruar. De skötte hemmet och belastade inte samhället med vänsterindoktrinerande barnomsorg och en man ville visa att han kunde försörja sin familj.

Långt i på 1900-talet var det en utbredd uppfattning att man kunde leva på sin pension. Senare blev folk varse att det behövdes tilläggspension om man ville få en skälig andel av sin slutlön i pension. Fackföreningar förhandlade om tilläggspensioner för att locka till sig nya medlemmar.

Äldreförsörjningsstöd är en form av socialbidrag med eget namn. Under 2000-talet är det i hög grad invandrare som uppbär stödformen. Kostnaden för skattebetalarna har ökat kraftigt. År 2010 var det 3 253 svenskfödda som fick ÄFS och 14 467 utlandsfödda. År 2020 är det 1 197 respektive 26 835 personer. Utlandsföddas andel var 82 % år 2010 och är nu 95 %. Nu kostar de svenskfödda staten 8,5 miljoner kr och de utlandsfödda 768 miljoner kr.

Politiker påstår att anhöriginvandrare försörjs av släktingar som redan är i Sverige, men det kan rimligen inte gälla livslång pension. ÄFS har i hög grad blivit gratis pension för utlandsfödda. För unga nysvenskar är det naturligt att erbjuda sina föräldrar pensionsliv i Sverige, istället för att återvända till dem. Svenskar brukar annars hävda att barn skall få bo med sina föräldrar.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Läs fler krönikor genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: 778. VÄNSTERVRIDEN OCH FÖRLJUGEN POLITISK SIFFERBINGO

Nästa krönika: 780. LO – SUPEREKONOMIN BLEV BRIST I STATSKASSAN

 

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.