575. BATTERITEKNIK TVINGAR FRAM NYA SKATTEOBJEKT


575. BATTERITEKNIK TVINGAR FRAM NYA SKATTEOBJEKT
av Jan Ivarson, 2017-07-03.

En ironisk krönika om hur batterier höjer spänningen i politiken.

Fler bilar blir eldrivna. Sådana personbilar har funnits en tid men nu väntas även stora lastbilar bli eldrivna.

En ny typ av batteri baserat på grafen, anses ha framtiden för sig. Grafenbatterier sägs bli sex gånger mer energitäta än litium-Ion-batterier. Det betyder att en personbil kan få en räckvidd upp mot 100 mil. Effektiva batterier kommer finnas i många apparater som gräsklippare och båtar. Redan nu är det skatt på batterier. Den nya batteritypen kommer bidra till statskassan men inte tillräckligt när konsumtion av fossila drivmedel minskar och solpaneler undandrar försäljning från elnätet.

Samhällets omställning till batteridrift
En omställning till el med batterier kommer omdana stora delar av samhället. År 2010 fick staten in 70 miljarder i skatt från drivmedel. Staten måste finna nya inkomstkällor att beskatta för att fortsatt vara en humanitär stormakt.

Solelpaneler stöds nu med subventioner. På sikt kommer de beskattas. Den trenden har redan inletts. Därför kan det vara klokt att villaägare inte satsar på något som syns. Tyvärr räcker inte skatt på solpaneler, borrhål och värmepumpar. Det krävs ny skatt på daglig konsumtion som inte kan undvikas.

 Samtidig vattenbrist och översvämningar
I år har det talats om vattenbrist. Vattenbrist framstår som en gåva från gudarna till våra politiker. Tankarna går till invandringens lönsamhet som anses kostsam i början men bra på sikt.

Politiker måste med medias hjälp få svenskar förstå att det både kan bli vattenbrist och mer regn som leder till översvämningar. För att förebygga vattenbrist måste konsumtionen begränsas.
Det är rättvist att de som förbrukar vatten skall stå för kostnaderna. Ett beprövat sätt i Sverige är att begränsa konsumtion med beskattning.

Utredning om vattentäkters beskattning
Regeringen förväntas tillsätta en utredning om hur landets viktiga vattenresurser skall säkerställas och beskattas. Uppdraget kan lämpligen bli en enmansutredning och gå till en politiker som tidigare gjort sig känd för att övertyga om behov av stor invandring.

Skatt på vattenkällor
En ny vattenskatt inleds med en obligatorisk registeravgift. Till en början skall avgiften bara tas ut under ett par år tills alla vattenkällor är registrerade på skattskyldiga.

Fastighetsägare kommer få göra en utökad fastighetsdeklaration med redovisning av vattenkällor, såsom kommunal anslutning, grävda och borrade brunnar och eventuellt uttag från sjöar och vattendrag. Registeravgiften blir permanent efter något år, med förebild från registeravgiften för motorfordon. Vi kan förvänta oss årliga höjningar av registeravgiften i storleksordningen 2 % större än inflationen. Principen tillämpas av nuvarande finansministern för andra avgifter.

Kommunalt vatten kommer beskattas med fast och rörlig avgift. Den fasta avgiften får även en rörlig del i likhet med elabonnemang. Till en början blir skatten – för grundvattnets bevarande – måttlig med politiska värderingar, cirka en krona per kubikmeter. Efter några år höjs konsumtionsskatten så att den i likhet med bensinskatten blir flera gånger högre än vattenkostnaden. Endast så kan välfärd för alla upprätthållas.

Grävda och borrade brunnar kommer beskattas. Fastighetsägare kan ansöka om undantag från vattenkällskatt om källan anses vara obrukbar, men bevaras som kulturminne. Ett krav blir att sådana källor är täckta så att boskap inte kan dricka ur dem.

Markägare äger bara övre skiktet av sin mark men inte mineraler längre ner. Det är därför på tiden att vatten i marken betraktas som statens tillgång och inte får hämtas upp gratis. Undantag skall göras enligt allemansrätten, för de som slår sig ner på annans mark enligt svensk tradition.

Lantbruk kommer få betala efter lantbrukstaxa. Skatten utformas så att den styr mot färre vattenslukande kor. Undantag kan komma att göras för bevattning av grödor för grönsaker som konsumeras av människor. Lantbrukstaxan skall styra mot minskat utsläpp av koldioxid och mindre köttkonsumtion, för att främja både miljön och folkhälsan.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Manövrera enkelt genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/574-svenska-kyrkans-fornyelse/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/576-invandringsanpassade-kommunala-skatteregler/

3 tankar på “575. BATTERITEKNIK TVINGAR FRAM NYA SKATTEOBJEKT

  1. Hög tid att flytta från Sverige med andra ord, asylsökarna får betala detta själva, jag kommer i alla fall inte vara med och betala för det, det är en sak som är säker.

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.