58. MARGINALSKATTETRAPPAN


58. MARGINALSKATTETRAPPAN
av Jan Ivarson, 2013-12-03.

Socialdemokraterna vill att allt fler skall kliva upp på marginalskattetrappan.

Riksdagsledamöterna för (S) Jan-Olof Larsson, Catharina Bråkenheilm och Kenneth G Forslundskrev en artikel i tidningen Bohusläningen om att de inte vill sänka skatten för de som har månadsinkomster över 35 000 kr. Jag har respekt för att man bland politiker har olika åsikter om beskattning men argumenteringen bör belysas.

Författarinnan Astrid Lindgren skrev sagan om Pomperipossa som blev riksbekant sedan författarinnan genom (S) skattepolitik blivit tvungen betala mer än 100 % i skatt av en utökad inkomst. Det var resultatet av flera års ökade (S)-märkta marginalbeskattningar som nått vägs ände. Nu vill S-politiker åter slå in på den vägen.

Genom inflation, låt vara måttlig de senaste åren, kommer allt fler att nå nivån för högre skatt. Om man inte årligen flyttar marginalskattegränsen uppåt i takt med inflation och löneökningar, kommer till sist större delen av de som arbetar få betala högavlönades skattenivå. Nu sker en ökad smygbeskattning av fler med lägre reala löner varje år. (S)-politiken innebär att fler successivt hamnar i högre skatteskala som till sist måste justeras. Under några år kan man blunda för detta men till sist blir det omöjligt. Partiet har stort behov av skatter för sin fördelningspolitik.

Argumenteringen att regeringen behöver låna till skattesänkning är missvisande. Skatterna staten får in räcker väl till svenskarnas behov även med föreslagen sänkt inkomstskatt. Däremot räcker de inte också helt till kostnader för invandring, u-hjälp och militära utlandsuppdrag. För detta tvingas vi ta av vår välfärd och låna för att framstå som världens godhetsapostlar.

Jag har sänt bl. a. denna artikel till Bohusläningen men är tveksam till om att den publiceras. Den kan i likhet med många andra fastna i tidningens politiska filter. För en tid sedan tog tidningen bort möjligheten för läsare av e-tidningen att kommentar ledarartiklar. Man hänvisar nu till möjligheten att kommentera med insändare. Under den rubriken har det än så länge varit tomt.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.