207. NY AVKASTNING BETALAR KOMMUNENS LÅN


207. NY AVKASTNING BETALAR KOMMUNENS LÅN
av Jan Ivarson, 2014-12-14.

En ironisk artikel om hur kommunen kan öka sina intäkter med statlig förebild.

Min hemkommun har stora lån och pensionsskulder. Därför har kommunstyrelsen förslagit att man skall avsätta några procent av varje års budget för att beta av skulderna. Det har tyvärr visat sig svårt att nå enighet om det bland partierna i fullmäktige. Dessa är förmodligen inte tillräckligt många för att kloka beslut kan tas, om man skall tro Gudrun Schyman. Hon menar att det behövs fler partier i politiken för att den skall bli bättre. Därför är det viktigt att FI kommer in i Riksdagen i extravalet, menar hon.

De som ser på Sverige utifrån har delvis andra uppfattningar. Den f. d. danske ministern Karen Jespersen skriver i tidningen Berlinske, att hon tror svenskarna är på väg att göra uppror mot sin politiskt korrekta elit. Andra menar att det stora kaos som påstås råda bara är storm i den politiska ankdammen, medan näringslivet fungerar som vanligt. Det kan till och med vara bra med avstannad politik, för då blir det inga fler dåliga beslut.

Vad har detta med kommunala skulder att göra?
Ur kaoset har det nu uppstått en helt ny lösning för skattefinansierade verksamheter som har svårt att få det gå runt. Statens företag för järnvägsunderhåll visar på lösningen. Där säger man upp folk för att spara så att man kan leverera vinst till ägaren, staten. Där ser man hur avkastningskravet ger viktiga intäkter som kan användas för andra ändamål.

Liknande lösningar bör man förstås inte vara sena med att tillämpa i den kommunala ekonomin. Eftersom det innebär ökade intäkter bör alla partier ställa upp och ju fler de är, ju större blir majoriteten för förslaget. Alla nämnder åläggs att redovisa till exempel fyra procents vinst till ägaren – kommunen. Vips finns pengar för avbetalning på tidigare budgeterade lån som använts för de bästa ändamål.

Konstigt ingen kommit på detta tidigare, men Rom byggdes ju inte på en dag.
Kan staten, så kan förstås också kommunerna.

Jan Ivarson

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.