115. Landet där självklara krav är moment 22


115. Landet där självklara krav är moment 22
av Jan Ivarson, 2014-05-22.

I artikeln ”Dystra besked för jobbsökande romer” i Bohusläningen, skriver Angelica Dimakis om jobbsökandets moment 22. Hon anger fem punkter för att få arbeta i Sverige. Så här ser jag på dem. Dimakis texter om kraven är här något nerkortade.

Den som vill läsa hela artikeln jag kommenterar finner den på:
http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.3163069-dystra-besked-for-jobbsokande-romer

Bakgrunden till artiklar i Bohusläningen är att några romer bosatt sig under en bro och söker jobb. Kommunens starke man, ett moderat kommunalråd, tycker man måste göra något. Socialnämndens ordförande menar att romernas situation inte är socialnämndens ansvar annat än att hjälpa dem med resa till sitt hemland. Det är ett rakt besked man knappt väntar sig av en svank politiker idag. Undrar vilka uthängningar han kan se fram mot i press och sociala media.

Här är mina kommentarer till de fem punkterna som vid närmare granskning ryms i de fyra första.

1. För att försörja dig i Sverige krävs i princip att du kan språket.
Är det konstigt?

2. För att lära sig svenska måste man ha uppehållsrätt i minst ett år.
Är det orimligt? Det finns väl ingen anledning för skattebetalarna att bekosta språkundervisning för de som inte skall bo här. Den som reser till ett annat land för att söka arbete bör räkna med att kunna göra sig förstådd på landets språk eller engelska.

3. För att bli folkbokförd och få personnummer måste du ha uppehållsrätt minst ett år.
Helt naturligt. Sverige kan inte registrera alla tillfälliga besökare. Inget land gör det.

4. För att få uppehållsrätt måste du arbeta, studera eller visa att du kan försörja dig.
Självklart. Tror inte Bohusläningen tillåter vem som helst bli anställd och dessutom utan att arbeta. Fri rörlighet innebär fri rätt att turista och söka arbete i annat EU-land, men inte att bli försörjd utan att arbeta. Sverige kan inte vara hela världens socialbyrå. Den som söker arbete i ett utvecklat land måste besitta ett visst mått av kunskaper för att vara anställbar.

5. För att försörja dig krävs att du kan språket.
Är det ett krav som kan kallas moment 22?

De punkter Dimakis skrivit är inte mycket att stampa upp damm för. De är uppenbart självklara som nationella krav och så verklighetsfrämmande som moment 22, att Dimakis artikel inte borde publicerats. Det får läsarna förmodligen inte veta, för i dagens kultur blir det sannolikt min artikel som inte publiceras.

Dimakis verkar mena att inga krav skall ställas på invandrare och att de kan kräva att bli försörjda i Sverige. Konsekvens av Dimakis artikel är att de som inte kan svenska förväntas bli upplysta av svenska myndigheter på sitt hemspråk om vilka rättigheter de har, bli anvisade bostad med förtur och få veta hur de hämtar ut sitt försörjningsstöd. Då är det hög tid införa IfS Invandrarspråk för svenskar. För en tid sedan skulle det låtit som ett skämt men blir krav om Dimakis får bestämma.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.