283. LÅNGSIKTIGHET ÄR FÖR DYRT


283. LÅNGSIKTIGHET ÄR FÖR DYRT
av Jan Ivarson, 2015-05-23.

I ett morgonprogram i TV1 diskuterade Birger Schlaug (MP) bostadspolitik. Schlaug vill att villaägarnas ränteavdrag skall avvecklas.

Sverige har stor brist på bostäder, särskilt för hyresrätter. Många som efterfrågar hyresrätter kan inte själva betala hyrorna. Då minskar intresset att bygga hyresrätter. Fastighetsägare tvivlar på samhällets uthållighet att ge bostadsbidrag till en ökande befolkning. En del hyresgäster som inte äger sin bostad orsakar stort slitage och sociala problem som sänker fastigheternas värde.

De som har råd betala för sin bostad och underhålla den, föredrar i hög grad att bo i villa. För att möjliggöra det har villaägarna sedan förra århundradet fått göra avdrag för en del av räntekostnaderna. Förr sa (S)-politiker att villaägare var deras väljare. Om avdragsrätten avvecklas leder det till att bostadsbristen förvärras.
Bostadsbristen har höjt villapriserna. Det vill vissa politiker lösa med ökad beskattning som leder till än större bostadsbrist! Röster har hörts att med straffskatt tvinga bort äldre från sina villor, så de kan tas över av bidragsberoende stora barnfamiljer. Ränteavdrag för de som byggde husen skall bli bostadsbidrag för andra.

Ränteavdrag får ökad betydelse då räntorna är höga. Nu är ränteläget lågt. Det har frestat till att bygga stora hus när långivare inte ställt krav på amortering. Hur går det om 40 år för dåligt underhållna villor, när låntagarna avlider? Då behövs nya lån för renovering som kan leda till en ny bankkris.
Bibehållet ränteavdrag och krav på amortering kopplad till pantens livslängd är rimligt. Man kan undra som bankerna spekulerar i att befolkningsökningen leder till lika höga framtida tomtpriser som dagens lån för tomt och hus.

Bostadsbrist minskas inte med att försvåra för de som kan betala, men är i linje med beskattning av andra bristområden som företagande, arbete och energi. Pengar behövs för tidernas största lågutbildade befolkningsökning och då har dagens politiker inte råd med långsiktighet.

Jan Ivarson
politiskt oberoende

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.