40. PENSIONERNA


40. Pensionerna
av Jan Ivarson, 2013-09-25.

Löneförhandlingar har gett löntagarna kompensation för den låga inflationen och dessutom ett litet lönelyft. Pensionärer får det däremot sämre. De skall fortsatt betala högre skatt, än då de arbetade. De som arbetar har förvisso högre levnadskostnader, än pensionärer. De måste ta sig till och från arbetsplatsen, har högre kostnader för kläder och kan i allmänhet inte äta lunch hemma.

Å andra sidan har pensionärer lägre pension, än då de arbetade. Till detta kommer att pensionärernas ”löneförhandlingen” d. v. s. pensionsutbetalning från de det röda kuvertet, sannolikt minskar. Det är en följd av att inbetalningarna till pensionskassorna är för små. Privata pensionsutbetalningar ligger i bästa fall kvar på konstant nivå. Kostnader för mediciner och vård höjs. Den som vill få snabb vård måste ha råd att som våra makthavare ha försäkringar eller egna pengar att betala med.

Så blir det i ett land med åldrande befolkning som vill konkurrera med högteknologi och tar in oanställningsbara och lågutbildad arbetskraft. Då sjunker medellönen och därmed inbetalningarna för pensioner. Till detta kommer en med politikernas stöd växande svart sektor. Den betalar inte något alls för pensioner. När de som jobbar svart blir pensionärer får vi en växande grupp medellösa som samhället måste ta hand om. Det förbättrar inte förutsättningarna för de som betalat till sin pension.

En del tror att deras pension är pengar de betalat in, men så är det inte. Det är de som arbetar som betalar för de som är pensionärer. Annars hade det inte funnits några pensionspengar då systemet infördes. De arbetandes inbetalningar ger dragningsrätt i viss proportion till inbetalningarna, då dagens arbetande blir pensionärer. De som har privat inbetalda pensioner kommer i bästa fall få oförändrade utbetalningar om kapitalmarknaden går bra, vilket förutsätter goda vinster i företagen. Risk finns att när den allmänna pensionen minskar, kommer utbetalningarna reduceras ytterligare för de som har privat pension av solidariska skäl.

De som nu är i början av arbetslivet går mot en dyster pensionsframtid. När de blir pensionärer kan de bara räkna med att få ca 40 % av sin slutlön i statlig pension. Därför är det väl så viktigt att förhandla sig till bra pensionsvillkor och inte bara se till lönen.

På – www.ekonomistas.se – finns ett diagram som visar den skrämmande utvecklingen.

År 2000 var ålderspensionen ca 60 % av genomsnittlig lön. År 2020 väntas den ha fallit till 50 % och för år 2060 är prognosen 35 %. Sverige ser ut att falla ner i nivå med länder som Mexico och Libyen då det gäller pensioner i framtiden.

Våra makthavare kommer att ha lämnat sina uppdrag när problemen blir tydliga. De lever då gott på särskilda pensionsförmåner de beslutat om för sig själva.

Pensionssystemet bör bli en valfråga 2014 och har koppling till invandringspolitiken.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.