105. KRÖNIKÖREN SOM GAV SIG SJÄLV SPARKEN


105. KRÖNIKÖREN SOM GAV SIG SJÄLV SPARKEN
av Sparkad skribent, 2014-04-17.

Vem bryr sig om att skriva ner några rader på ett papper skrivet på dålig svenska, om inte den egenhändigt sparkade krönikören själv?

Vårt språk är så otroligt svårt att förstå, så dessa rader blir plågsamma att försöka tyda för språkbegåvade människor. Kalle nere på fiket som jobbar i köket och sköter om disken, han förstår varenda rad som vi inaktuella intellektuella skriver.

Det känns så skönt att vanligt folk äger en sådan naturlig språkbegåvning när det gäller det svenska språket, att de förstår tankemeningar utan vidare och älskar att få använda sin hjärna.
De mest uppskattade författarna skriver på ett enkelt sätt, så vardagsmänniskan hänger med i texten och slipper läsa högtravande torr svenska. Faktum är, att det tas in slanguttryck i Svenska Akademins Ordlista just för att göra svenska språket mer mjukt och lättförståeligt för gemene man.

Associering till saker och ting är svenskar suveräna på att förstå och därför behöver man inte skriva ut meningarna i perfekt svenska.Vanligt folk förstår ändå resten av den oskrivna meningen. Underförstått behöver man inte utgå ifrån att folk är dumma i huvudet och vad är mer lärorikt än att folk tvingas att tänka då de läser. Man ska inte döda folks fantasi med högtravande svenska som dessutom är tröttsamt att läsa. Det gör att folk bara ögnar igenom vad som är skrivet.

Bevis har jag när jag gör inlägg och kommentarer på olika forum. Folk fattar så till den milda grad vad man skriver om och varför, så att de kommer med egna kommentarer och fyller på med olika exempel. Alltså, vad man kan och bör uppskatta och motsatsen att kritisera, när det handlar om en snurrig politik.

De skrivna krönikorna får få kommentarer som du vet och jag anar mig till varför! Svenska språket och de prudentligt skrivna raderna på god svenska, som saknar andemeningar tvingar inte läsaren att använda sin fantasi.
Det är en av anledningarna.
Allt är serverat på ett fat, så att man varken vill eller vågar göra några kommentarer i rädslan för att man inte är tillräckligt hemtam i det korrekta svenska språket. Man är helt enkelt rädd för att göra bort sig!

Så mitt val blir att fortsätta att skriva inlägg och kommentarer som jag tycks behärska fullständigt med hundratals gillanden varenda dag.
Ibland skriver folk och ger mig beröm för att jag skriver så bra, allra helst när jag berättar om någon händelse som är självupplevd.

/Sparkad skribent

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.