390. OMVÄND RASISM STYR NYHETSFÖRMEDLINGEN


390. OMVÄND RASISM STYR NYHETSFÖRMEDLINGEN
av Jan Ivarson, 2016-01-19.

För en tid sedan undgick få kännedomen om en svensk ungdom som stack ner lärare och elever med utländsk härkomst på en skola i Trollhättan.
Tidningar, TV och radio berättade i ett par veckor om händelsen.

Reportage om själva dådet följdes upp med andra om hur elever och lärare upplevt det hela och hur de mådde efteråt. Radion i Väst hade reportage från begravning av offren. Allmänheten fick veta att representanter för samhället besökte platsen och visade sin medkänsla.

För några dagar sedan skedde det omvända. En fjortonårig elev med utländsk härkomst stack ihjäl en skolkamrat om man får tro Internetmedia.

Orsaken var enligt Internetmedia långvarigt bråk där den avlidne pojken försökt skydda en flicka. Dådet begränsades till en avliden. Hur det förhöll sig med orsaker till bråket har man inte hört mycket om i gammelmedia.

Jämfört med Trollhättan var det en mindre tragisk händelse, med endast ett offer. Det förmedlades som nyhetsinlägg men utan uppföljande program, i linje med medias princip att begränsa beskrivning av brott som är negativa för migrationspolitiken. Då anses nationellt ursprung vara oväsentligt för rapportering om ett dåd.
Politiker som bor segregerat kan därmed med bättre samvete säga att de inte hört talas om invandringsrelaterade problem.

Skillnaden i rapportering är tydlig. Ursprung har bara betydelse ibland.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.