6. PLÖTSLIGT HAR FOLK FÅTT NOG!


6. PLÖTSLIGT HAR FOLK FÅTT NOG!
av Teddy Bizon, 2013-06-05

Vi ser det över allt i världen – här i lilla Sverige liksom i Egypten, Sydafrika och i våra grannländer – plötsligt har folk fått nog.
Inte nog med de rent uppenbara sociala skillnaderna på folk och folk, utan dessutom får de lägst stående alltid utstå polisens ständiga hån och trakasserier – om det inte går så långt som till rena övergrepp – som det tyvärr inte så sällan gör. Att polisen näst intill undantagslöst inte blir fällda för dessa övergrepp eller för sitt allmänt dåliga uppförande ligger så att säga i sakens natur – att den inte blir fälld för direkt utförda order från polisledningen, som alldeles tydligt gör skillnad på vilka insatser som ska sättas in beroende på vilka omständigheter som gäller, är även klarlagt.

I Husby till exempel, och andra i dag invandrartäta orter, där allt vad socialt utanförskap heter koncentrerats – där hotas inte makten det minsta – det är ju bara ”typ” andrahandsmedborgarnas väl och ve som drabbas, och de förstör bara för sig själva varför man låter ”vandalerna” hållas medan polisen tittar på.

Men ser vi lite längre – vi tar något som ligger nära i minnet och här på hemmaplan – Göteborg 2001 och det möte som EU planerat för allehanda prominenta personer i världsmakten, så blir bilden en annan. Förutom att EU- och världsmaktens folk samlats på ett ställe så ser även andra människor sin chans att i demokratins namn också få sina röster hörda. Jo, visst är det även en grundlagsskyddad rättighet, och så långt är allt gott och väl – men vad gör då maktens hantlangare – jo de trummar ihop en i fredstid sällan skådad insatsstyrka på drygt 2500 kravallutrustad polis, anordnar interneringsläger containerbarrikader och kommenderar attackstyrkor med tårgas och andra skjutvapen, hundar hästar och en aggressionsnivå utan dess like till provokativa insatser mot till en början helt fredligt hållna demonstrationer med tillstånd.

Varför? Den frågan måste man ställa sig – det där dumsnacket om att det är yrkeskriminella huliganer som bara är där för att slåss håller inte – med en så massiv polisstyrka på plats, skulle man kunna ringa in den typen av oroshärdar och hjälpa demonstranterna vidare i enlighet med mötesfrihet och uppsåt.
Nu var inte det polisens avsikt – den var att störa mötesfrihet och politiska manifestationer utanför maktens korridorer. Och i så motto kan man säga att den lyckats.

Samma sak har vi fått bevittna via media från andra håll i världen – de polisiära insatserna är ägnade att provocera folkliga protester till fysisk konfrontation.
Åter varför? Vad tjänar polisen på detta?
Ingenting skulle man kunna tro, men en och annan befordran och löneförmån för lydiga medarbetare är väl en förmån så god som någon.
Men hur kan vanliga ”hederliga” poliser i Sverige låna sig till så demokratividriga handlingar? Det finns inget enkelt svar på den frågan heller, men jargong och kåranda har framförts som delorsaker. Felrekrytering anser jag är en stor orsak, och vi- mot dom- mentaliteten som grasserar inom polisen där deras uniformer, vapen samt maktbefogenheter ställer dessa individer i en grupp för sig, en elit som ser sig som förmer än andra. Ofta med en urusel självkänsla i det lilla polisegot som söker sin näring genom att förtrycka andra.

Att komma till rätta med detta globalt utbredda fenomen är inte gjort i en handvändning, men vi måste ändå försöka, fast utsikterna att lyckas inte är stora.
Att öka alla medborgares politiska medvetenhet är nummer ett. Att sluta söva ner vanligt folk med den nu helt sanslöst grasserande skräpkulturen där den ständigt malande besvikelsen över våra i grunden förlorade liv, skapar allt mer högljudda behov av kompensation som i sin famlande frustration försöker mätta sig med än mer näringslös dynga.
Vem är mest lönsam – den tillfredsställde eller den som inte är det?

Så länge klassklyftor och andra sociala orättvisor är vardag, lär inte mycket förändras annat än till det sämre – vill vi ha det så?
Polisens roll är kanske en annan än den politikerskrået och andra maktpotentater med inflytande tänkt sig. Som det är nu idag här i Sverige liksom i övriga världen, utgör polisens direkta möte med allmänheten en värdemätare på samhällsmaktens syn på och respekt för de i samhället ingående starkt segregerade socioekonomiska skikten, som alla visserligen är en del av samhällets helhet men till vilka fördelning av makt och inflytande, uppvisar de direkta orsakerna till varför dagens samhälle långsamt men säkert faller samman.
Den som inte vill ha det så måste vakna och engagera sig.

Teddy Bizon

1 tanke på “6. PLÖTSLIGT HAR FOLK FÅTT NOG!

 1. 6. Plötsligt har folk fått nog!
  av Teddy Bizon, 2013-06-05

  Återigen en välskriven krönika av dig Teddy!

  Denna gång delar jag dock inte helt din uppfattning i en del stycken.
  Du skriver, ”I Husby till exempel, och andra i dag invandrartäta orter, där allt vad socialt utanförskap heter koncentrerats – där hotas inte makten det minsta – det är ju bara ”typ” andrahandsmedborgarnas väl och ve som drabbas, och de förstör bara för sig själva varför man låter ”vandalerna” hållas medan polisen tittar på.”

  Jag tror faktiskt detta är aningens felanalyserat! Personligen är jag ganska övertygad om, att det är den berömda ”rasiststämpeln” samt medföljande mediadrev som stoppar polisen! Detta bevisas i någon mån av att polisen direkt gick på de medborgargarden som bildats för att stoppa ”vandalernas” framfart.
  Vänstermediadrevet uteblev därmed, men det hade fullkomligt exploderat om polisen börjat röja bland stenkastare och bilbrännare.

  I nästa stycke skriver du, ”men vad gör då maktens hantlangare – jo de trummar ihop en i fredstid sällan skådad insatsstyrka på drygt 2500 kravallutrustad polis, anordnar interneringsläger containerbarrikader och kommenderar attackstyrkor med tårgas och andra skjutvapen, hundar hästar och en aggressionsnivå utan dess like till provokativa insatser mot till en början helt fredligt hållna demonstrationer med tillstånd.”

  Jo, men vilka andra alternativ finns det? Om någon galning i pöbeln skulle forcera korvgrillande snälla poliser och tagit sig fram och kanske mördat någon av dessa internationella gästande högdjur, så hade det scenariot knappast varit något som någon skulle kunna föredra! Ja, kanske de eventuella mördarna förstås!
  I övrigt blir inte aggressionsnivån högre beroende på antalet beväpnade attackstyrkor! Det är ju inte polisen som startar en aggression vid en fredlig demonstration, utan några rötägg som ofta påverkade av diverse droger och högt testosteronvärde just börjar kaxa mot polisen eller bryta mot deras direktiv.
  Att sedan poliser ibland uppträder som rena skitstövlar är inget jag säger emot, men det krävs dock oftast att någon/några börjar tjafsa emot.
  Här måste vi sålunda bestämma oss, om vi ska låta polisen ha befogenhet att bestämma över olika folkgrupperingar på gator och torg, eller om vi helt ska slopa dessa poliser och låta olika samhällsgrupper till höger och vänster damma ihop som de vill.
  Alla de videofilmer jag sett från exempelvis högerextrema demonstrationer, så är det alltid vänsterns anhängare som börjar kasta sten och dylikt. Rubriken i tidningarna talar dock nästan alltid om våldsamma högerextremister! Även lugna jag, skulle förmodligen bli ganska våldsam om folk börjar kasta sten på mig!
  Hur illa jag än tycker om människor med extrema åsikter, oavsett om de går mot Hitlerskalan eller Lenins massmördarpolare, så har jag ett personligt ansvar att hålla mig i skinnet, och låta var och en utföra en fredlig demonstration, utan att själv ta till våld.
  Så länge vi gillar demokratins grundvalar, så måste vi också acceptera och leva efter dess spelregler.

  I övrigt tror jag inte riktigt på idén att problem med upplopp som exempelvis i Husby, har ett endaste skvatt att göra med klasskillnader mellan rik och fattig. De personer som kommit hit från exempelvis Somalia har redan fått ett större klasslyft än de kunde drömma om när de var kvar i sitt hemland. De borde därmed istället visa en oerhörd tacksamhet över våra svenska frikostiga medborgare som ger dem ett liv i sus och dus jämfört med vad de är vana vid.
  Jag tror istället att det handlar om en total kultur- och religionskrock, där dessa personer under sin uppväxt aldrig fått lära sig att respektera andra människors seder, bruk och lagar.
  Självklart funkar inte det i något välorganiserat västland.

  /Lars Agerstig
  honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.