189. KÖPAREN SÄTTER PRISET


189. KÖPAREN SÄTTER PRISET
av Jan Ivarson, 2014-11-16.

Privat vård ifrågasätts av många. I SvT 1 intervjuades en man som sa, att han vill inte se en krona gå till privata kliniker. Det är lätt att förstå mannens känslor och synpunkter. Vårt public service ställer inte rätt frågor om privat vård. Det är svårt tro att det beror på oförstånd. Vänsterdominerade media saknar intresse att gå till botten i frågor hur landet skall få en bra privat verksamhet som de av princip ogillar.

Man kan undra om de som delar mannens uppfattning också tycker så om andra områden. Varför skall skattekronor gå till privata företag som t. ex. bygger kommunala byggnader eller till företag som tillverkar medicinsk utrustning och läkemedel?
Kanske menar man att jobb för lågutbildad personal skall drivas i kommunalt monopol. Det ligger något i det om kommuner tar större ansvar för svåranställda än privata företag, men samtidigt sänker man kommuner som attraktiva arbetsplatser. Kommuner både har och behöver duktiga medarbetare.

Svenska journalister saknar förmåga och vilja att förklara varför stora vinster främst uppstår inom områdena vård och skola. I en fungerande demokrati med fri press är det naturligt att söka förklaringar. Att det inte sker på dessa områden beror på ovilja för det är inte i linje med den politiska uppfattningen bland de som arbetar i vänsterdominerade media.

Jag har tidigare skrivit, att en förklaring är att det är fråga om nya branscher där kommunala köpare saknar erfarenhet och stöd för att upprätta förfrågningsunderlag. Det har funnits i årtionden inom byggbranschen. Politiker har ansvar för att förvaltningar och nämnder får utbildning och hjälpmedel som behövs. Här finns uppenbart brister.

En annan förklaring till missbruk är naiv modell för betalning. Den som tillämpas är inte sällan en summa per vårdtagare/elev. Det är som om kommuner skulle köpa sina byggnader utgående från politiskt bestämd kostnad per kvadratmeter våningsyta. Metoden att köparen bestämmer priset, hoppas på bra kvalité och sedan klagar på övervinster, är typiskt svenskt och naivt.
I den privata världen, skulle det vara drömläge att handla om köparen satte priset.
I den politiska världen, blir det lätt tvärt om genom politisk byråkrati och att det är för lätt att höja skatterna. Samhället har sällan nöjt sig med ökade skatteintäkter från skattebetalarnas ökade löner, utan kräver allt större andel av folks inkomster. Det vad skattehöjningar handlar om.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.