419. GÄSTARBETARE HAR BLIVIT UTSTATIONERADE


419. GÄSTARBETARE HAR BLIVIT UTSTATIONERADE
av Jan Ivarson, 2016-02-21.

Tidningen Byggvärlden har en rubrik, ”Flest byggarbetare från Polen”. Artikeln inleder med:

”Under år 2015 har totalt 42 697 utstationerade arbetstagare anmälts till utstationeringsregistret, som Arbetsmiljöverket har tillsyn över.
Av dessa finns 42 % inom branschgruppen, -Byggverksamhet.

Under 2015 befann sig i snitt 7 400 utstationerade arbetstagare i Sverige varje månad, för att arbeta. Totalt anmäldes knappt 43 000 arbetstagare till Arbetsmiljöverkets register, en ökning med 12 procent jämfört med föregående år.”

Spontant reagerade jag på uttrycken ”utstationerade” och ”utstationeringsregistret, som Arbetsmiljöverket har tillsyn över”.

Gästarbetare kallas numera utstationerade. Det låter som svenskar som jobbar i andra länder, men det är tvärt om. De är utländska yrkesmän som ser till att något blir gjort i Sverige. De bekräftar vad jag tidigare befarat:

– Ju fler asylsökare vi tar in, ju fler ingenjörer och byggarbetare får vi ta in för att skapa bostäder och infrastruktur. Det som begränsar ruljangsen är bristande tillgång på pengar för investeringar och därför ökar problemen år för år, inte minst i bostadssektorn.

Ordet ”utstationeringsregistret” kräver eftertanke. När man hör ordet ”registret” tänker man på ett dokument, men här ser det ut att vara en myndighet, under uppsikt av en annan myndighet, Arbetsmiljöverket.
Att den senare skulle kunna föra registret är att begära för mycket. Arbetsmiljöverket är ju till för att kolla om andra har rätt arbetsmiljö.

Byggvärlden har en tio-i-topp-lista över länder som hjälper oss hålla hjulen igång:

1 Polen       9 095
2 Tyskland  5 077
3 Litauen     4 128
4 Indien       2 906
5 Lettland    1 631
6 Finland     2 066
7 Tjeckien   1 631
8 Danmark  1 597
9 Slovakien  1 525
10 Estland   1 075

Det är positivt att andra länders arbetskraft söker sig till Sverige för att hjälpa till med det vi inte själva klarar av. Med tanke på att vi har världens högsta invandring per capita, betvivlar en och annan om de som kommer har rätt bakgrund för landets utveckling.

Det är förvånande att just byggbranschen inte kan tillgodose sin arbetskraft med personer som asylinvandrat. I vilka branscher passar de bättre?
Sanningen är – i ingen. Därför uppstår konvulsioner i LO där man talar för stor invandring och samtidigt hävdar att lågutbildade skall ha lika hög lön som välutbildade med samma typ av jobb.

Alla länder har inte likartat näringsliv, men alla länder bygger hus. Därför borde en stor del av flyktingarna kunna bidra med arbetskraft för att bygga en stor del av sina bostäder på svensk mark, men så är det inte.

Förklaring till att få asylsökare passar i byggbranschen, beror på att de kommer från väldens minst utvecklade områden.
Det är främst bland SD:s sympatisörer insikter finns om detta, men de redovisas sparsamt i av media.
De passar inte regeringens och medias bild av berikande migrationspolitik.
En fråga på nätsidan för Villaägarnas Förening om hur man i ett område skulle slippa invandring, passade inte. Först togs mitt svar bort, senare även frågan. Korrespondensen finns på siten ”Petterssons gör skillnad”, …gilla läget.

Nödåtgärder ökar bördan
Tillströmning av asylsökare har lett till katastrofal bostadsbrist och sociala problem. I jakt på nödlösningar avser regeringen hyra in stora kryssningsfartyg och bygga bostäder av modultyp. De senare behöver inte vara dåliga, men avsikten är att de skall bli det – i varje fall så små att de bara kan bli genomgångsbostäder för några år.
Istället för att bygga rätt en gång, skall vi skapa bostäder tre gånger, med hjälp av utstationerade. Hytter i kryssningsfartyg – modulbostäder – hyresrätter i flerfamiljshus. I trängande fall införs ytterligare ett steg med tält. Bostadsfrågan visar tydligt att våra regeringar ålagt svenskarna större börda än de klara av.

Med bostäder i flera steg skall Sverige visa hur migrationspolitiken skapar arbeten för både utstationerade och svenskar. Finansiering sker med lån och överföringar från svenskarnas välfärd, så länge dessa är dumma nog att rösta på dagens makthavare.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/418-konflikter-i-sverige-raddar-liv-utomlands/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/420-utveckling-eller-forveckling/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.