769. MONOPOLVERKSAMHETERS BETEENDEN


769. MONOPOLVERKSAMHETERS BETEENDEN
av Jan Ivarson, 2020-06-15.

Det finns likheter mellan vården och avfallshämtning.
Vården bekostas av de som arbetar och av dem som har arbetat. De har utlovats vård till reducerat pris.
En typisk egenskap för samhällsservice är osäkerhet om vad den omfattar. I takt med politiskt beslutad folkökning, har vårdköer ökat.
Det sägs öppet att svenskar över åttio år inte kan förvänta sig några vårdinsatser, annat än för smärtlindring.
Kommer man bete sig så med kungen eller statsministern och partiledarna? De har förmodligen försäkringar för privat vård.
Är man över 70 år får man ofta nöja sig med mediciner men kan inte räkna med sjukhusvård, i varje fall inte utan lång väntetid tills det kan vara för sent.

Politiker har en sits som få företag har. De säljer grisen i säcken genom att bestämma priset med storleken på skatter, utan att precisera vad som erbjuds.
Ingen hade trott att äldre skulle undantas från kvalificerad vård på Tage Erlanders tid (statsminister (S) 1946 – 1969). Den som påstått att gamla bara skulle erbjudas smärtlindring, hade ansetts ha fel värdegrund.

På liknade sätt är det med sophämtningen sedan den monopoliserats. För några år sedan fick vi lära oss att skilja på brännbart och icke brännbart. Senare togs begreppet brännbart bort och byttes mot restavfall. Det ger mig bättre samvete när jag lägger kattsand i det facket.

Avfallssortering och hämtning fungerar bra, bortsett från att många retar sig på att hämtarna inte vill gå mer än två meter utan extra ersättning. Det är ett krav som endast är möjligt i ett monopol. Tänk er om en byggentreprenör skulle kräva mer betalt om bräder levereras mer än två meter från huset. Ett sådant företag hade snabbt försvunnit från marknaden. Vi får vara glada så länge sotaren inte vill ha extra avgift om han får bära viskan mer än två meter mellan bilen och husväggen.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Redaktionens vädjan: OBS! Gillar du denna eller andra artiklar här på Honesty4u, så skicka gärna länkar till alla du känner samt ut på sociala medier.
Glöm inte att även kommentera krönikan nedan i kommentarsfältet.
Det är trevligt för krönikören med lite feedback. Vad tycker just Du?
Skriv några rader nedan!
OBS! Du behöver inte logga in eller något medlemskap för att skriva! Ange bara din e-postadress, så att vi kan blockera eventuella skitstövlar som nästlar sig in!
Det går även att visa krönikören ditt betyg genom att klicka på stjärnorna ovanför krönikan.

Läs fler krönikor genom att klicka på de ljusblå länkarna nedan!

Föregående krönika: 768. GAMLA FÅR DÖ MED SMÄRTLINDRING I BRIST PÅ VÅRD

Nästa krönika: 770. MILJÖRÖRELSENS RAFFINERADE BOKFÖRING

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.