220. FYRAPROCENTSGRÄNSEN PÅVERKAR POLITIKEN


220. FYRAPROCENTSGRÄNSEN PÅVERKAR POLITIKEN
av Jan Ivarson, 2015-01-24.

Först ut i kräftgången var Kristdemokraterna (KD). Partiet har i flera mätningar legat under eller nära gränsen fyra procent för att komma in i riksdagen efter ett val. Därför krävs förändringar i politiken, eller som de säger, politiken behöver utvecklas. Man vill påstå att det aldrig varit fel på politiken man drivit, men att den kan bli bättre. Vi får hoppas det. I dagarna har det kommit liknande signaler från Folkpartiet (FP) som också balanserar på gärdsgården. När får de sällskap av Centerpartiet (C)?

Vad vill de partier göra som riskerar åka ut ur riksdagen?
Nytt val kan komma fortare än de önskar. Frågor som hittills skymtat fram är utveckling av migrationspolitiken. Konstigt då partierna tidigare med emfas förklarat att invandring är lönsam, rent av nödvändig för landet. Det goda är att partierna inser vilket område de bör utveckla. Moderaterna (M) befinner sig ännu på avstånd från gärdsgården. Där finns ännu inget behov av utveckling. Partiet litar till högerspöket.

Om partier kring 4 % i första hand vill förändra migrationspolitiken bör de rimligen dra slutsatsen att den inte varit bra, trots årtionden av politiska försäkringar om invandringens fördelar. Därför är fyraprocentsgränsen bra. Den tvingar partier anpassa sig till väljarna. Från att ha talat om för väljarna vad de skall tycka, till att lyssna på vad väljarna vill. En svår omställning där kappor får vändas och påstådd rasism bli rumsren.

Jan Ivarson

2 thoughts on “220. FYRAPROCENTSGRÄNSEN PÅVERKAR POLITIKEN

 1. Genomgående för de partier som tappar är ju att man tappat sin ideologiska/identitet till det sämre, anser jag. Endast SD går åt rätt håll och tar över allt fler av de ”bra” egenskaperna de andra partierna lämnat bakom sig med den numera berömda stereotypstämpeln. Även KD har lämnat sin kristna värdesyn och istället blivit mera PK, som ju nästan är fientliga mot kristendomen.

  • Hej PNy!

   Egentligen har väl alla 7-klöverpartier bara en ideologisk identitet idag, att göra sitt yttersta för att begränsa SD:s inflytande.
   Enligt mitt förmenande finns det bara ett opinionsparti i Sveriges Riksdag idag och det är Sverigedemokraterna!

   Alla de övriga riksdagspartierna negligerar sina väljare fullständigt och jag hoppas att väljarna bestraffar dem hårt och aldrig någonsin röstar på dem igen!
   Sådana maktfullkomliga politiker som inte respekterar sina väljare, bör förpassas ut från Riksdagen snarast!

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.