106. Knepigt att kritisera sin arbetsgivare


106. Knepigt att kritisera sin arbetsgivare
av Jan Ivarson, 2014-04-22.

Alla har rätt skriva en insändare, skrev redaktör Götell i Bohusläningen i en ledare. Det har han rätt i och det är bra han tar upp frågan. Götell ser i artikeln frågan från ett håll. Han menar att varje person har rätt att skriva om något denne anser vara ett problem på sin arbetsplats, utan att bli eftersökt och utsatt för repressalier. Den synen delar förhoppningsvis de flesta men problemet kan ses från olika håll.

Antag att någon på Bohusläningen delar min uppfattning att vänstervärderingar styr tidningens nyhetsförmedling, ledare och debattinlägg. De i läsekretsen som skriver artiklar för att de vill se ledare om varför t. ex 100-tals bilar bränns, varför kvinnor numera faller från balkonger och utryckningsfordon utsätts för stenkastning, får sällan sina inlägg publicerade, oavsett hur god svenska de är avfattade på. Om en sådan framställan skulle göras av en anonym anställd på redaktionen, hur skulle den då behandlas?

Skulle frågan tigas ihjäl eller tas upp till diskussion?

Även om sagespersonen inte direkt efterfrågades skulle vederbörande avslöjas om denne som ende person argumenterade för sin åsikt.

Det är inte orimligt att en chef i positiv anda vill föra samtal med den som har framfört synpunkter på verksamheten. Då bör chefen veta med vem samtalet skall föras. De som väljer vara tysta eller inte har insikter i frågan, är det meningslöst att diskutera med. Även ett omvänt avslöjande är tänkbart. Om chefen samlar all personal och alla utom en diskuterar utan att se något problem, kan även det bli avslöjande.

Jan Ivarson

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.