137. STATSARVET STATSVARVET


137. STATSARVET STATSVARVET
av Jan Ivarson, 2014-07-03.

Låt oss studera bolaget Statsvarvet, som bygger fartyg med dåligt flyt, vilket omskrivs i artikeln ”Svensk demokrati är i svår sjönöd”, i tidningen Bohusläningen.

Författaren till artikeln har beskrivit tillståndet i landet utan att beröra underliggande orsaker till problemen. Denna konst måste man behärska om man skall nå ut till läsekretsen. Jämförelsen har gjorts med fartyg som sjunker. Man kan få tala om de flesta samhällsproblem, utom ett. Det undantagna måste man gilla och vilja ha mer av om man är en god svensk, om det finns sådana. Vi skall lära oss att både gilla mångfald och samtidigt tycka att alla är lika.

Vi får tala om enstaka problem som får skepp att sjunka men inte om bakomvarande orsaker i den statliga skeppsbyggnadskoncernens tillkortakommanden. Det får inte kritiseras, det är bolagets VD, styrelse och media överens om.

Brister i fartygen beror på att man framhärdar att bygga med undermåligt material och dyr okänd teknik. Bolaget har stora behov av att utbilda personalen men saknar ständigt pengar, fastän det med regerings hjälp dränerar andra samhällsområden inom utbildning, vård, försvar och infrastruktur, för att finansiera nyemissioner.

Kvalitetsproblemen i skeppsbyggeriet beror delvis på skador som kan uppstå hos båtbyggare som nyttjar droger. Bolaget försöker efter förmåga hjälpa med mediciner och program för anpassning men med klent resultat. Däremot görs inget för att begränsa inflödet av droger som anses nödvändigt för nya arbetstillfällen och entreprenörskap.

Bolagsledningen menar att undermålig kvalitet och leveransproblem främst beror på brist på arbetskraft. Styrelsen vill därför öka rekrytering från andra kontinenters inland där man påstår att de bästa fartygsbyggarna finns. I ett ambitiöst program letar man nu efter lämpliga lokaler i Sveriges inland som snabbt kan byggas om för produktion av fartygskomponenter. Alla kommuner måste ställa upp och delta i tävlingen om vem som kan springa fortast i Statsvarvet.

Jan Ivarson

1 tanke på “137. STATSARVET STATSVARVET

  1. Jan, Jan, Jan!
    Vad är det du skriver om, frågar man sig ivrigt om man slarvläser ingressen?
    Det tar ett tag innan 50-öringen trillar ner! 🙂

    Denna krönika är fullständigt genial och det krävs en språkets mästare för att få till alla dessa underfundigheter!
    Det är bara att ta av kepsen och bocka samt tacka för dagens leende!
    Sant och oerhört fyndigt blir min sammanfattning.

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.