69. VÄRNPLIKTENS PROBLEM


69. VÄRNPLIKTENS PROBLEM
av Jan Ivarson, 2014-01-16.

Flera politiker, bland andra Jonas Sjöstedt (V), är inne på att Sverige skall återgå till ett försvar med värnplikt. Återgång till värnplikt har förmodligen stor förankring hos befolkningen. För något tiotal år sedan skulle jag odelat stött återinförandet av värnplikt men nu känner jag tveksamhet av flera skäl.

Hur framgångsrik blir en värnpliktsarmé i ett land med ungdomar där båda könen uppfostras i genusindoktrinerande förskolor som om kön inte finns? Hade Zlatan blivit den idrottsman han är, om han uppfostrats könlöst? Hur bra soldater blir unga män som lekt med dockor och hur blir kvinnliga officerare som inkvoterats i sina befattningar? Hur bra soldater blir unga kvinnor med regnbågslackade naglar? En värnpliktsarmé skall ju spegla befolkningens sammansättning.

En annan tveksamhet handlar om de värnpliktigas lojalitet. Många är nog beredda att riskera sina liv för att försvara sitt land mot yttre fiender. Den erfarenheten baseras på ett etniskt homogent folk. Med en växande grupp ungdomar med utländska rötter är det svårt förutse känslor och lojalitet, både då det gäller hot mot Sverige och för utlandsinsatser. Alla är sannolikt inte villiga offra sina liv i politiskt beslutade utlandsuppdrag. Redan nu finns motstånd till utlandsuppdrag i officerskåren. För utlandsuppdrag lämpar sig yrkesanställda bäst som från början är införstådda i villkoren. En kombination är inte otänkbar med värnpliktsförsvar av egna landet och en grupp yrkessoldater för utlandsuppdrag, där båda grupperna delvis kan nyttja samma materiel.

Den tredje tveksamheten gäller om hotet mot vårt land i framtiden kommer utifrån eller inifrån. Om man blickar ut över världens konflikter finner man att de flesta orsakats av etniska och religiösa skillnader hos landets befolkning. Vårt land har inte mer en etniskt homogen befolkning. I takt med att fler svenskar kommer att ha utländsk härkomst ökar svårigheterna att enas om vad som är rätt och fel. Redan nu ser säkerhetspolisen risker med unga män som återvänder till Sverige från konflikter i andra länder. Så var det inte då svenskar återvände från krig i Finland.

En fjärde tveksamhet handlar om det finns politisk vilja att avsätta tillräckliga medel. En viktig orsak till att värnplikten avskaffades var att spara pengar som politikerna behövde för att ersätta en minskande befolkning. Det ledde till relativt modern utrustning för delar av försvaret men med stora luckor och för få soldater med för lite övning. Med återgång till värnplikt riskerar vi få dåligt utrustade soldater med varierande solidaritet för uppgiften.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.