38. JOBBMARKNADENS FÖRLORARE


38. JOBBMARKNADENS FÖRLORARE
av Jan Ivarson, 2013-09-24.

Tidningen Dagens Samhälle har överst på nätsidan den 20 september artikeln ”Växande grupp utsatta jobbmarknadens förlorare”. Man visar stapeldiagram med uppdelning på olika grupper av arbetslösa:

– 29 % Lågutbildade

– 24 % Utomeuropeiskt födda

– 19 % Funktionsnedsättning

– 15 % 55 – 65 år

– 41 % Övriga arbetslösa

Artikeln konstaterar vidare att personer som har allra svårast ta sig in på arbetsmarknaden ökar drastiskt. Det sätter press på kommunerna, inte minst i Stockholmsområdet. Föga förvånande är det svårast för äldre över 55 år som är födda utanför Europa och funktionsnedsatta med försämrad arbetsförmåga.

Dagens Samhälle skriver att över 245 000 personer står längst bort från arbetsmarknaden. Det är sex av tio av alla utan jobb i åldrarna 16 – 64 år.

När man lyssnar till företrädare för regeringspartierna och ser på de som släpps in i landet är det i hög grad svåranställda personer som tas in. Centern tycker att släktingar till invandrade svenskar skall få ta hit sina mostrar och andra släktingar men att deras anförvanter som redan finns i Sverige skall försörja dem. Hur skall det gå till? Vad händer då de blir sjuka eller om de är i pensionsåldern? Uttalandet är så verklighetsfrämmande som man numera kan vänta sig av svenska rikspolitiker. De verkar aldrig ha tjänat en krona som företagare så de vet hur intäkter skapas, utan tränats att spendera andras pengar.

Politiker har andra insikter då det gäller att rekrytera arbetskraft till landet, än vad företagare har. Inga företagare skulle anställa tio personer för att få en som kan klara jobbet. Så hanterar politikerna Sverige och därför får vi allt sämre välfärd och mer sociala problem. Om det är solidaritet, måste vi förstå att solidaritet skall betalas.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.