465. BRA BOSTAD FÖR ALLA – EN UTOPI


465. BRA BOSTAD FÖR ALLA – EN UTOPI
av Jan Ivarson, 2016-06-23.

Globalisering medför ekonomisk omfördelning av kapital. Stora multinationella företag är vinnare. Många svenska politiker hävdar att nationalstater är förlegade, men hävdar ändå att alla skall ha goda bostäder som svenskar vant sig vid den senaste generationen. Då har de tilltro på nationalstaten. Det är motsägelsefullt och en utopi för framtiden.

I andra länder, som i USA, kan entrén till en bostad vara en dörr i en korridor. Bostaden består av ett rum. På ena sidan finns spis och diskbänk. Utmed andra sidor finns hyresgästens möblemang med soffa, bord, sängar och ett klädskåp.
I sydliga länder behövs ingen plats för vinterutrustning. En del enrumsbostäder har våtrum med dusch. Tvätta kläder får man göra i en kvartersbutik.

Enrumsbostäder vill vi inte ha i Sverige men det förutsätter att landet kan behålla sin position över medelmåttan i världen. De flesta i landet måste ha inkomster så de kan betala hyran. Dagens politik undergräver den förmågan med ökande andel lågutbildade och som inte kan svenska.

Landets ekonomi måste vara så stark att den kan ge bostadsstöd åt en mindre grupp som inte har tillräcklig betalförmåga. Detta har vi vant oss vid i Sverige men det är ingen evig sanning.
Det förutsätter att landet fortsatt ligger på topp i utbildning och kompetens. Tyvärr ser utvecklingen dyster ut med sjunkande resultat i skolorna.
Landet har inte råd att köpa in kolgruvor i andra länder för att lägga ner dem av internationella miljöhänsyn eller att avstå från vapenexport till förmån för andra industriländer.

Våra senaste regeringar har öppnat gränserna för inflöde av lågutbildade, som bara undantagsvis kommer nå infödda svenskars lönenivå. Invandrare måste som grupp subventioneras av ursprungsbefolkningen som därmed själva inte kan påräkna tidigare stöd.
Snart är en miljon människor i behov av försörjningsstöd. Då kommer samhället inte kunna ge bostadsbidrag till alla med liten betalförmåga, som huvudsakligen bor i hyresrätter.

Ni som ifrågasätter mina uppgifter kan lyssna till ekonomen Tino Sanandajis föredrag på era datamobiler.

Ett av programmen finner ni på:
https://www.youtube.com/watch?v=vz_lz1ml2Zo eller gå till tino.us och välj där.

Billiga hyresrätter finns bara gamla flerbostadshus som underhållits måttligt. Låga hyror medger inte full renovering. Ett bostadsbolag skrev att de bara har råd att renovera för hälften av det önskade beloppet per kvadratmeter boyta.

Politiker brukar tala om behov av nya billiga hyresrätter. Det gör de av välvilja men har förmodligen inte satt sig in i hur det skall gå till. Det har inte jag heller tillräckligt men tror det förhåller sig som följer. Bra om någon kan ge en bättre bild.

Få bostadsbolag har så mycket i kassorna att de kan bygga nya bostäder med eget kapital. De har i bästa fall skattat fram lite vinst på gamla lägenheter som de kan investera som insats i nyproduktion, förutsatt att bolagets ägare (kanske kommunen) inte tömt kassan på vinst, för att som det heter, nyttja för andra allmänt nyttiga ändamål.

Ett annat sätt är att sälja av gammalt bestånd som grundplåt och med nya lån bygga nya bostäder. De blir dyrare än de befintliga. Nytt och fräscht är sällan billigt.

Fundera på följande:
Är det tänkbart att ett bostadsbolag som äger tiotusen  kvadratmeter bostäder (167 lägenheter om vardera 60 kvm) kan ta ut så mycket hyra, att det kan avsätta pengar för framtida underhåll och dessutom framskattad vinst, så att bolaget kan bygga tio nya lägenheter vart tionde år?

Få tror det och det är en orsak av flera, till att det är bostadsbrist. Hyrorna är redan för höga för många hyresgäster men för låga för att det skall byggas nytt. Allt fler svenskar tjänar för lite för att ha råd med bostäder de vill ha och samhället har inte råd att ge dem tillräckligt höga bidrag.

Andelen bidragsberoende är redan för stor.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/464-kappvandarna/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/466-lat-skatteverket-ta-over-granskontrollen/

1 tanke på “465. BRA BOSTAD FÖR ALLA – EN UTOPI

  1. Jag skulle vilja ha Jan Ivarson i regeringen!
    Med tanke på hans breda kunskaper inom många olika områden, vore det önskvärt om Jan tar över alla ministerposter samtidigt och avsätter de halvbegåvade som sitter där idag.

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.