317. LIVETS SLUTSKEDE I NORRKÖPING


317. LIVETS SLUTSKEDE I NORRKÖPING
av Cornelia Dahlberg, 2015-08-28.

Norrköpings socialalliantiska ledning fortsätter att skära hårt inom äldrevården. Andra grupper har högre prioritet, vilket alla som inte blundar begripit. Wiwi Heggblads kamp för sin demenssjuka man och sin 94-åriga mor, som av Norrköpings kommun vägras en plats inom äldrevården, är omskriven i media och här följer en glimt.

Wiwi har överlämnat protestlistor med över 1 500 underskrifter för äldrevården och mot nedläggningen av träffpunkten till kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) – Grattis Wiwi :), men tyvärr utan resultat för de svårt sjuka.

Wiwi kämpar för att hennes demenssjuka man inte skall berövas livskvaliteten träffpunkten Gläntan har inneburit. De friska (talföra samt fortfarande attraktiva röster) kunde glädjas, men inte Wiwis man.

”Träffpunkten fick vara kvar för ”friska äldre pensionärer” som tur är, men för de demenssjuka slår ni undan benen helt och stänger deras älskade Gläntan”

”– Vi behöver spara pengarna och vi har kommit så pass långt i processen så det går inte att hejda den nu, säger kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.”

Wiwis 94-åriga mor Kerstin vill kommunen inte ge en plats inom äldrevården.

”–  Det är bra för dem som trivs med att bo hemma att de kan få göra det och få hjälp. Min mamma blir deprimerad av att bo ensam. Hon klarar inte det.” – säger Wiwi.

”Kerstin har bland annat kraftigt nedsatt syn, svår värk och svårt att ta sig ut. Hon kände sig otrygg och ledsen i sin lägenhet i Skärblacka. Hon ville få plats på ett äldreboende. Sedan några veckor bor hon hemma hos Wiwi.”

Wiwi kämpar för att mor Kerstin skall få ett värdigt avslut på livet och fick rätt till plats inom äldrevården av Förvaltningsrätten, men kommunen ger sig inte eftersom äldrevården är ett område där större motstånd inte är att vänta (Wiwi är en ovanlig kämpe). Jämför med kriminalvården där kvaliteten är mycket högre. Där blir det revolt om de kriminella skulle tvingas äta våra äldres mat. Inom äldrevården anser kommunen uppenbart att människorna inte är värda att satsa på:

”Vård- och omsorgskontoret har beslutat att överklaga förvaltningsrättens dom som gav 94-åriga Kerstin Johansson rätt till en plats på äldreboende.”

”–  Tyvärr måste Kerstin vänta ytterligare. Det är förstås jättetråkigt, men det är för att få det här klarläggandet som kontoret tycker att vi behöver, säger Eva-Britt Sjöberg (KD).”

”I Norrköping är ålder inte med som en bedömningsgrund när en persons behov av äldreboende avgörs.” I Norrköping spelar det med andra ord ingen roll om du har 68 eller 98 år på nacken – lika vital för det enligt paragraferna. Kommunen ska nu använda dina skattepengar, till att undersöka ifall hög ålder skulle kunna finnas med som bedömningsgrund. Det kostar väl lika mycket som att ge de äldre ett värdigt avslut…

Jag lämnar annars ingen personlig kommentar – Wiwis kamp mot en omänsklig kommun talar ju för sig själv! Men här en i sammanhanget passande länk till min erfarenhet från tiden som kommunpolitiker.

Med nuvarande politiska ledning har jag full förståelse för varför det ”måste” sparas inom äldrevården, eftersom ledningen är, tro mig, totalt befriad från sunt förnuft och finns på plats för att leva flott på dina skattepengar – så länge du lägger din röst på dem.

Systemet måste reformeras för att sätta stopp för galenskapen! Ett sätt att bygga upp vårt samhälle istället för att bidra till raseringen genom vår röst på dessa politiker, ett sätt att skapa förändring som var och en kan omsätta i handling efter egen förmåga – är att göra Gräsrotsrevolution!

Cornelia Dahlberg

3 tankar på “317. LIVETS SLUTSKEDE I NORRKÖPING

  1. Så fruktansvärt tragiskt att läsa. Tyvärr har inte dagens politiker vett att skämmas. Tycker synd om gamla i Sverige idag. Dom får inte den hjälp dom behöver och behandlas som tredje klassens invånare.

    • Hej boonkaan!

      Ja, ynkedomen har verkligen fått ett ansikte via våra ynkliga politiker!

      Tyvärr är det som min skicklige krönikör skriver, att ”det ”måste” sparas inom äldrevården, eftersom ledningen är, tro mig, totalt befriad från sunt förnuft och finns på plats för att leva flott på dina skattepengar – så länge du lägger din röst på dem”.
      Detta är kusligt exakt formulerat!

      Tack för att du kommenterar här och välkommen åter!
      Du lär säkerligen hitta mycket ”godis” här på Honesty4u!

      /Lars Agerstig
      honesty4u@hotmail.se

  2. Tack Cornelia för en fantastisk krönika om ett av våra allvarligaste samhällsproblem idag.
    Jag har sagt det förut vid några tillfällen och jag säger det gärna nu igen, Honesty4u har verkligen fantastiska krönikörer!
    Din krönika är återigen ett bevis för detta. Varmt välkommen i gänget!

    /Lars Agerstig
    honesty4u@hotmail.se

Uppge bara din e-postadress (visas ej) samt exempelvis ditt förnamn och kommentera sedan här nedan! Ingen inloggning eller medlemskap behövs! Hoppa över allt annat!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.