222. TAPPAT ELLER SÅLT?


222. TAPPAT ELLER SÅLT?
av Jan Ivarson, 2015-01-31.

Många är liksom jag tankspridda och får ofta leta efter ting som glasögon och nycklar. I de flesta fall dyker den borttappade prylen upp efter ett tag. Vissa saker har vi bättre reda på som plånbok, körkort och betalkort.

DN hade förra året en artikel med rubriken ”Ligor tjänar miljoner på svenska pass”. Tidningen skrev att svenska pass blivit hårdvaluta och kan kosta upp till 80 000 kronor. Under några år hade 861 personer anmält att de blivit av med sina pass tre gånger. Fram till förra året var 177 000 pass försvunna.

Verkligheten är än värre berättade en kriminalinspektör vid Rikskriminalen. Somliga har fått fler än tjugo pass!

I naiva Sverige kan man ta ut nya pass hur många gånger som helst. I dagstidningarna annonseras det om borttappade pass, välkänd omskrivning för att det är till salu. Passen har blivit en viktig del i människosmuggling.

– Vi är övertygade om att dokumenten används inom organiserad brottslighet också, från bedrägerier till terrorbrott, står det i DN:s artikel.

Polisen har sett att passets verklige ägare väntar med att göra anmälan så att en annan person hinner utnyttjade det, skrev DN.

Sverige har mycket liberala regler medan de i en del andra länder är strängare. Dåvarande justitieminister Beatrice Ask var medveten om missbruket men de politiska kvarnarna mal långsamt. Det kommer ta årtionden för politiker att få till en förändring. Vi vet ju hur lång tid det tagit att få bort medellösa målvakter som på pappret äger hundratals bilar som belagts med miljoner i p-böter.

En fråga om missbruk av bilägande och pass, skall politiker klara av under mindre än en valperiod. Annars bör de inte väljas om.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.