113. SOCIALDEMOKRATERNA I SVERIGE ÅR 2014


113. SOCIALDEMOKRATERNA I SVERIGE ÅR 2014
av Erik Andersson, 2014-05-15.

Redan under mandatperioden 2006 – 2010 då Mona Sahlin var partiledare för Socialdemokraterna lovade hon allt åt alla. Hon sa att om Socialdemokraterna skulle styra så skulle de köpa SAAB för skattepengar, alla som blivit utförsäkrade skulle bli återförsäkrade, alla som fått låg a-kassa skulle få höjd
a-kassa, alla som var i FAS 3 skulle få en vanlig och hög a-kassa. Det skulle även bli fler lärare i skolorna och mindre klasser. De rödgröna hade inte finansiering för detta! De skulle likt nu avskaffa jobbskatteavdraget för dem med löner över
60 000 kronor per månad, och införa fastighetsskatt på fastigheter med taxeringsvärde över 4,5 miljoner kronor.

Socialdemokraternas oppositionstaktik är att hacka på regeringen för att de inte finansierar det Socialdemokraterna avser att finansiera. Det är bekvämt att gapa och klaga i opposition om så kallade orättvisor, som inte heller Socialdemokraterna skulle klara att lösa, även om de hade majoritetsregering.

Det nästan komiska med Socialdemokraternas avsaknad av realistiska visioner till valet 2010, var att i brist på annat fick Miljöpartiet utveckla visionerna, vilket ledde till att S grävde sin egen grav. Det är till och med en smartare taktik att vara tyst som Löfven är nu.
Jag tror att S får mellan 32,5 till absolut max 35 % i riksdagsvalet. Om de skulle prata, skulle det troligtvis bli mindre! Det finns inget att prata om.
S tänker sänka skatten i ett första steg för pensionärer med 50 kr per månad, och införa 90-dagarsgaranti för ungdomar. För att införa detta, måste de som det troliga utfallet blir i valet behöva stöd av Mp och V, vilket skrämmer bort grå- och smygsossarna. Löfven har öppnat för samarbete om det behövs med främst C och Fp. Jag har mycket svårt att tänka mig att S, V, Mp, C och/eller Fp ska kunna samarbeta.

Socialdemokraterna har spelat ut sin roll i svensk politik. De har varit i opposition så länge så de har förlorat sin härskarteknik. De hade från att Mona Sahlin var partiledare, till att Stefan Löfven blev det, tre stycken partiledare på under ett år, varav två stycken partiledare i följd som inte var statsministrar. Även om allt lutar åt att Löfven blir statsminister i höst, så är det inte fastställt ännu.

När Socialdemokraterna 2008 gick ut med att gå till val tillsammans med Miljöpartiet, signalerade de att S hade gett upp som ett starkt statsbärande och självständigt parti med egen politik. Efter valfiaskot 2010 har de försökt återgå till att vara ensamma, men alla vet att Mp och V har en helt annan position att pressa S nu, som mer än allt vill tillbaka till regeringsmakten.

Socialdemokratin – en död epok i svensk politik

Erik Andersson

5 thoughts on “113. SOCIALDEMOKRATERNA I SVERIGE ÅR 2014

 1. Jag hittade ett klipp inspelat efter valet 2002, http://www.youtube.com/watch?v=9b16WsQaECs , där Göran Persson yttrar sig om Miljöpartiet som plötsligt börjat ställa krav på Socialdemokraterna istället för att vara ett lydparti:

  ”Det är en total röra, jag tycker det är djupt ovärdigt och jag har varit på gränsen flera gånger att säga till vårt folk att vi struntar i det här. Utan för vår del är det meningslöst att fortsätta samarbetet med Miljöpartiet därför att de är stöddiga, de är otrevliga, de smäller i dörrar, och de ljuger om oss, säger att vi är arroganta, säger att vi inte är förberedda, att vi inte ger dem papper, inte ger dem bud. Det är en oerhörd irritation just nu”

  Ni kan förvänta er en krönika om Miljöpartiets roll i svensk blockpolitik!

  • Hej Erik!

   Jag är övertygad om att alla läsare här på Honesty4u är nyfikna på den kommande krönikan!
   Det har varit en fröjd att läsa dina två publicerade krönikor så här långt. Att du dessutom är debutant som krönikör, gör
   att åtminstone jag lyfter lite extra på ögonbrynen, då det hittills varit en anmärkningsvärd upplevelse av kunskap och logik.
   Du tycks ha en välvässad penna och stort förnuft!

   Jag har sagt det förut och jag säger det igen, jag önskar att varje läsare kunde avvara några minuter och skriva ett par rader, för att ge mina fantastiska krönikörer den uppmuntran de så väl förtjänar.

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

  • Erik sätter tummen på en verkligt viktig sak. Han säger, ”Det är till och med en smartare taktik att vara tyst som Löfven är nu”.
   Den kommentaren säger egentligen allt…hehe.
   Varje gång Löfven öppnar foderluckan så tappar de en procent till.

   /Lars Agerstig
   honesty4u@hotmail.se

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.