426. SYSSELSÄTTNINGSGRADER VARIERAR I EUROPA


426. SYSSELSÄTTNINGSGRADER VARIERAR I EUROPA
av Jan Ivarson, 2016-03-05.

Sverige har störst skillnad i sysselsättningsgrad mellan invandrare och befolkningen i övrigt, enligt SCB Statistiska Centralbyrån, jämfört med andra länder i Europa.

Vad som inte framgår är hur deltidsarbetande redovisas.

Andra källor påstår att SCB räknat in sådana som bara arbetar några timmar per vecka i gruppen sysselsatta, så skillnaden kan vara än större.
Det saknas enhetligt sätt att redovisa sysselsättningsgrader i västländer.

I Sverige finns anledning att fundera över om sysselsatta är det samma som heltidsarbetande.
Ett sätt som skulle räta ut frågan vore om deltidsarbetande i statistik redovisas som kvoten av Deltid/Heltid. Så gör forskare då de räknar barn till utlandsfödda föräldrar som bor i Sverige. Om bara en förälder är utlandsfödd, räknas barnen till hälften som barn till utlandsfödda, t ex tre barn blir 1,5 i statistiken.

Omdöme kallas ibland bondförnuft eller sunt förnuft.
Mitt sunda förnuft säger, att andel personer i arbete, står i omvänd proportion till försörjningsstödens storlek.
Särskilt lockande att inte arbeta, är det om försörjningsstödet ligger på samma nivå eller rent av högre, än lön efter skatt på det arbete man kan tänkas få. Därmed inte sagt att alla skulle arbeta om allt stöd drogs in, men bidrag och skatter styr viljan att arbeta.

Det är inte konstigt att det är brist på arbeten, då mer än halva lönekostnaden är skatt. Så är det i vanliga lönelägen när man räknar in arbetsgivaravgifterna som löntagare inte ser. Löneskatt var en uppfinning för att dölja skattetrycket, då den infördes under finansminister Strängs (S) tid.

Utöver bidragens storlek kommer andra villkor som folk rationellt väger in. En invandrare är garanterad försörjningsstöd livet ut. En person som är heltidsanställd men blir uppsagd, får leva på a-kassa, föga bättre än försörjningsstöd, även sedan regeringen lovat avskaffa den bortre parentesen för ersättning.

Anställning begränsar möjligheten att arbeta svart, att kunna vistas på annan ort och under tiden hyra ut sin bostad i andra hand.
Kontroll på var folk bor är närmast obefintlig, så länge räkningarna betalas. En del har inga andra fasta avgifter än hyran och mobilkostnaden. Vid den tragiska diskoteksbranden i Göteborg saknade många försäkringar. Eftersom det var personer som ansågs ha bristande kunskap om privat försäkringsbehov, så gick samhället in med ersättningar i försäkringsbolagens ställe.

Sammantaget sänder samhället svaga signaler till nysvenskar, om att de skall klara av sin försörjning med arbete. Det förklarar skillnader i sysselsättningsgrader i Sverige och i andra europeiska länder.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

Föregående krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/425-ironisering-over-ansvarsfullt-leverne/

Nästa krönika: https://honesty4u.wordpress.com/your-chronicles/427-goteborg-far-ny-stor-hamn/

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.