59. VÅRDEN SJUNKER


59. VÅRDEN SJUNKER
av Jan Ivarson, 2013-12-04.

Sverige ligger i botten bland europeiska länder då det gäller sjukvård, har en utredning nyligen fastställt. Många som är i behov av vård har förstått det. Endast Serbien och Lettland har längre väntetider. Visserligen är behandlingsresultaten goda i vårt land, men det som drar ner resultatet är långa väntetider. För en del kan behandling då vara för sen. Möjligheter till smärtlindring genom behandling av legitimerade naprapater har för något år sedan begränsats till de som kan betala allt ur egen plånbok. Övriga får leva med sina smärtor. Det är förvånande att politiker i hög grad fortfarande förmår stora grupper väljare att tro att Sverige har världens bästa vård.

En bekant med tumörer i handen och på andra kroppsdelar väntar på operation inom oviss framtid. Som pensionär är hon sannolikt inte prioriterad. För mindre farliga sjukdomar som starroperationer finns privata kliniker för de som har råd betala, kan resa och kanske övernatta på annan ort. Pengar hjälper även våra högsta makthavare som i allmänhet har försetts med privata sjukförsäkringar. De tycks inte lita till den vård de erbjuder sina väljare. Tveksamt om de i all välmening betalar för att lämna platser åt mindre bemedlade i den allmänna vården, genom att själva inte belasta den.

En förklaring till långa väntetider i vården kan vara att befolkningen ökat och har delvis annat vårdbehov och andra vanor. Numera har de flesta stora sjukhus fått lägga pengar på säkerhetsdörrar och vakter. Det händer att skottskadade och misshandlade personer lämnas utanför sjukhusens akutintag. Sköterskor får utrustas med överfallslarm med koppling till säkerhetspersonal som snabbt kan rycka ut för undsättning. Varför var det inte så förr?

Trots att försvaret dragits ner till symbolisk nivå och infrastrukturen eftersatts, fattas ändå resurser inom äldrevård och sjukvård. Tandvården är garanterad de som vistas illegalt i landet och sådana som jag som nyligen slantade upp 15 000 kr för att få några nya tandkronor.

Jag överlåter till läsarna att spekulera i vad som orsakat denna utveckling och vart våra skattepengar tar vägen trots att vi har bland världens högsta skattetryck.

Jan Ivarson

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.