299. UTOMKOMMUNINGAR FÅR INTE DISKRIMINERAS


299. UTOMKOMMUNINGAR FÅR INTE DISKRIMINERAS
av Jan Ivarson, 2015-07-12.

I Halmstad har man dragit in Falkenberg i ett typiskt svenskt problem.
I Halmstad har ett fiberföretag kommit på att de inte kan ansluta några abonnenter som ligger bra till ur ledningssynpunkt, för att de bor i en annan kommun, Falkenberg. Ser man det som en nationell fråga i analogi med en annan växande bransch, bör detta vara en fördel. Utomkommuningar bör med svensk värdegrund hanteras bättre än den egna kommunens befolkning. Annat är snudd på främlingsfientlig kommunalism.

Orsaken har sagts vara, att ett kommunalt bolag bara får bedriva verksamhet i den egna kommunen.

När staten sålde ut gamla televerket till privata bolag sålde man det som hade värde. Dit räknades inte gamla kopparkablar, så politikerna beslöt att abonnenterna får dra nya åt företagen som man sålde de värdefulla delarna till.

Nu undrar vän av ordning, om man i Halmstad bildat ett kommunalt bolag för att dra fiber? Kanske finns här ännu ett problem. Ett kommunalt bolag borde varit en privat förening som rimligen bör få bedriva verksamhet i hela landet. Här kan det finnas en hund begraven och kanske måste någon göra en pudel.

Om halmstadingarna inte följt lagens mening, varför inte lösa det hela på det sätt man gör i migrationsindustrin. Föreningen skulle hållit tyst om abonnenternas kommuntillhörighet, kastat kartorna och redovisat det hela som om allt fanns i en kommun. Få som granskar skulle upptäckt felet med dagens kunskaper i geografi.

Fiberbyråkrater bör resonera som i Migrationsverket. Där utgår man från att allt är sant som folk säger. Ingen blir ingen lurad på pengar, möjligen på lite kommunalt bidrag som går till utomkommuningarna i Falkenberg. Det skulle inte vara värre för Halmstad än vad det är för Vellinge, om Malmö låter etablera ett flyktingboende där.

Om utomkommuningarna blir upptäckta som smyganslutna, bör de i god svensk anda få behålla sina fiberanslutningar och rent av kompenseras med reducerad anslutningsavgift för högst 50 kr/månad för att de inte anses som fullvärdiga abonnenter i lagens mening.

Jan Ivarson
Politiskt obunden

1 thought on “299. UTOMKOMMUNINGAR FÅR INTE DISKRIMINERAS

Kommentera här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.